Автор
Sans source
Опубликовано
13 июл. 2010 г.
Время чтения
2 минут(-а,-ы)
Скачать
Загрузить статью
Печать
Размер текста

'Beyaz altın' parıldıyor

Автор
Sans source
Опубликовано
13 июл. 2010 г.

Posacı, pamuğun Ege Bölgesinin lokomotif ürünlerinin başında geldiğini belirterek, bölgede pamuk ekim alanlarının 2002 yılından sonra giderek azaldığını söyledi.



Dünya pamuk piyasalarındaki fiyat düşmesi ve özellikle Amerika Birleşik Devletleri (ABD) gibi ülkelerin çiftçilere çok iyi desteklemesi sonucunda yerli pamuk üreticilerinin rekabet edemez hale geldiğini ve pamuktan kaçtığını hatırlatan Posacı, bu nedenle pamuk ekim alanlarının 90 bin hektardan 30 bin hektara kadar düştüğünü söyledi.

Posacı, pamuktan kaçan çiftçinin yeni alanlara yöneldiğini, buğday, mısır ve domates gibi ürünler ektiğini, ancak bunlardan umduğu sonucu bulamadığını belirterek, 2007 ve 2008'de yaşanan kuraklığın sonucunda da çiftçilerin ciddi bir borç altında kaldığını ifade etti.

Bir çok alanda katma değer yaratan ve bir çok ürünün ham maddesi olan pamuğun ekim alanlarının daralmasıyla Türkiye'de ciddi anlamda bir pamuk açığı oluştuğunu ve tekstil sektörünün ihtiyacı olan pamuğun yarısının yurt dışından getirilmeye başlandığını aktaran Posacı, şöyle konuştu:

''Pamuk, yoğun emek harcanan ve bir çok kesime istihdam sağlayan bir bitkidir. Son dönemde makineleşme ve ekim teknikleri gelişti. Borsa fiyatları da pamuğu bayağı cazip hale getirdi. Bu yıl pamuk ekiminde yüzde 20-25 civarında artış olacağını tahmin ediyoruz. Borsa fiyatları böyle devam ederse, seneye de çok ciddi bir pamuk ekimi olacağını tahmin ediyorum. Böylelikle, tansiyonu bozulan çiftçimizin tansiyonu yerine gelmiş olacak.

Ege pamuğu dünyada kalite açısından ikinci sırada gelen pamuktur. Adana ya da Güneydoğu Anadolu'dan daha iyi pamuk üretiyoruz. Bölgemizde pamuk ekimi artarsa, tekstil sektörü de daha kaliteli ham madde bulacak.''

-ÜRETİM MALİYETLERİNİN YÜZDE 45 İLE 50'SİNİ DEVLET KARŞILIYOR-

Aydın Tarım İl Müdürü Muhsin Temel de Aydın'da tarım sektöründeki en önemli ürünlerden birisinin pamuk olduğunu dile getirerek, son yıllarda pamuk ekiminde düşüşler yaşandığını belirtti.

Bu yıl pamuk ekiminde yüzde 25 ile 30 arasında artış olduğunu aktaran Temel, ''Tarım ve Köyişleri Bakanlığımız üretim maliyetlerinin yüzde 45 ile 50'sini üretim desteği olarak veriyor. Üretici de para kazanmaya başlayınca, tekrar pamuk ekimine yöneldi. Bu tür desteklemelerimiz devam edecek'' diye konuştu.

Copyright © 2010 Star Gazete. Tüm hakları saklıdır.