Автор
Kobiden
Опубликовано
24 окт. 2012 г.
Время чтения
3 минут(-а,-ы)
Скачать
Загрузить статью
Печать
Размер текста

Anateks, Malatya’ya 350 milyon $ yatırım yaptı

Автор
Kobiden
Опубликовано
24 окт. 2012 г.



Malatya’nın Yeşilyurt ilçesinde 1930’lu yıllarda el tezgahlarıyla kumaş üretip satan Mahmut Çalık tarafından 1972’li yıllarda kurduğu bölgenin ilk ve en büyük sanayi tesisi olarak kurulan Anateks, o günden bugüne kurduğu yeni fabrikalar ile tam bir entegre tesis haline geldi. Şu an 188 bin metrekaresi kapalı olmak üzere 337 bin metrekarelik toplam alana kurulu Anateks Grubu, Malatya’daki  350 milyon dolarlık yatırımları, 11 üretim işletmesi ve 2 binin üzerinde çalışanı ile Türkiye ekonomisinin lokomotif firmalarından biri oldu.

Anateks Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Çalık, grupta 207 bin 400 iğlik ring, 10 bin rotorluk open end, 161 adet yuvarlak örgü makinesi, bin 760 iğlik büküm, günlük 10 ton kapasiteyle boyalı iplik, günlük 25 ton kapasiteyle boyalı-kasarlı tüp ve ham kumaş üretim kapasitesine sahip olduklarını açıkladı. Entegre bir tesis haline gelen Anateks’in yüksek üretim kapasitesi ve geniş ürün yelpazesi ile sektöre hizmet sunduğunu dile getiren Çalık, fabrikalarında ham, karışımlı, boyalı, melanj, bükümlü iplik üretimleri yanında örgü, ham kumaş ve boyalı kumaş üretimi yapıldığını açıkladı. İplikte bir marka olan Anateks Grubu’nun, iç piyasada ihracat yapan örgü kumaş, dokuma, ev tekstili, havlu-bornoz, çorap ve triko kazakçılara destek vererek Türkiye’nin tekstil ihracatının artmasına katkı sağladığına değinen Çalık, “Bunun yanında dünyanın birçok ülkesine direkt olarak kendi ürünlerimizi ihraç ediyoruz. Ürünlerimiz dünyaca ünlü markalara direkt ve iç piyasadaki müşteriler aracılığıyla dolaylı olarak ulaşıyor” dedi.

Anateks’in dünyadaki trendleri takip ederek teknik yapı ve pazarlama olarak sürekli kendini geliştirdiğini vurgulayan Çalık, pazarlamada Türkiye’nin ve dünyanın farklı bölgelerine satış ofisleri açarak sürekli pazarın içinde kalıp ve pazarı takip ettiklerini kaydetti. Müşteri odaklı çalışan Anateks’in müşterilerine kendi fabrikaları gibi hizmet edip dünya pazarında Türkiye’nin payını artırdığına dikkat çeken Çalık, “Anateks Grubu bölgedeki yatırımlarını örnek alan diğer sanayicilere yatırım yapmasında yol gösterici oldu. Bölgenin tekstil üniversitesi misyonuyla yetiştirdiğimiz personelle diğer fabrikalara yardımcı olmaya devam ediyoruz” şeklinde konuştu.

Atıkları geri dönüştürüyor

“Öncelik insan” anlayışıyla insan kaynakları politikasını oluşturan Anateks Grubu’nun her zaman için çalışanlarına değer verdiğini, yüksek ve kaliteli istihdam fikrini benimsediğini aktaran Çalık, ayrıca çevre dostu bir üretim politikası izlediklerine işaret etti. Kullandıkları hammaddelerin atıklarını geri dönüşüm tesislerinde temizleyerek tekrar kullanıp hem çevreye zarar vermesini önlediklerinin hem de ülke ekonomisine katkı sağladıklarının altını çizen Çalık, “Her noktada kalite bilinci ile almış olduğumuz ISO 9001:2008 kalite yönetim sistemleri, OEKO TEX standart 100 ve organik pamuklu üretim belgeleri ile dünya piyasalarında rekabet şansını daha da artırıyoruz” bilgisini verdi.

Mahmut Çalık, sadece sanayide değil sosyal sorumluluk alanında da desteklerinin bulunduğuna değinerek, şunları söyledi: “Malatya’da Hasan Çalık Devlet Hastanesi’ni 1993 yılında yaptırarak Sağlık Bakanlığı’na hediye ettik. Yeşilyurt Hasan Çalık Hastanesi Sağlık Bakanlığının Hizmet Kalite Standartlarını en yüksek seviye sağlayarak yılda 150 bin hastaya hizmet veren bir bölge hastanesi konumuna yükseldi. Ayrıca 40 bin metrekarelik bir eğitim kompleksinin yapımı sürüyor. İlk etapta önümüzdeki eğitim dönemine yetişecek 32 derslik bin öğrencisinin öğretim görecek bölümü hizmete sunulacak. Türkiye’nin en büyük ilköğretim okullarından biri olacak.”

40 bin metrekarelik bir eğitim kompleksi yapıyor

Anateks Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Çalık, sadece sanayide değil sosyal sorumluluk alanında da desteklerinin bulunduğuna değinerek, “Malatya’da Hasan Çalık Devlet Hastanesi’ni 1993 yılında yaptırarak Sağlık Bakanlığı’na hediye ettik. Ayrıca 40 bin metrekarelik bir eğitim kompleksinin yapımı sürüyor. İlk etapta önümüzdeki eğitim dönemine yetişecek 32 derslik bin öğrencisinin öğretim görecek bölümü hizmete sunulacak. Türkiye’nin en büyük ilköğretim okullarından biri olacak” dedi.