Автор
Reuters
Опубликовано
25 нояб. 2015 г.
Время чтения
2 минут(-а,-ы)
Скачать
Загрузить статью
Печать
Размер текста

Bangladeş: Hükümet tekstil atölyelerinin %80’inden fazlasının güvenli olduğunu açıkladı

Автор
Reuters
Опубликовано
25 нояб. 2015 г.

Bangladeş hükümeti, ülkedeki büyük moda markalarına tedarik sağlayan tekstil kurumlarının %80’inden fazlasının güvenli olduğunu açıkladı. Bu sonucu sağlayan önlemler Rana Plaza’da 2013 yılında meydana gelen ölümlü facianın ardından alınmaya başlandı.

Fabrika müfettişi, Syed Ahmed hükümet inisiyatifi altında, Kanada, Hollanda ve İngiltere Uluslararası çalışma örgütünün desteğiyle 1475 tekstil atölyesinin değerlendirmeye tabi tutulduğunu ifade ediyor.


AFP


Ahmed bunun yanı sıra denetlenen tesislerin %81’inin yapı yönetmeliğine, ayrıca yangın ve elektrik güvenliği standartlarına uygun olduğunu da belirtti.

Diğer atölyeler için, hükümet 37 tanesinin ilgili kurallara uymama gerekçesiyle, yerel düzenlemeler çerçevesinde güvenlik sorunlarının giderilmesi için kapatılma kararı aldı. Ayrıca, 209 atölye için ilgili düzeltici önlemlerin hemen alınmaması durumunda idari kapatılma kararı alınabileceğine yönelik uyarı verildi.

Geriye kalan atölyeler için ilave değerlendirme gerçekleştirilmesi bekleniyor.

2013 yılında gerçekleşen ve çoğunluğu kadın terzilerden oluşan 1100 kişinin ölümüyle sonuçlanan trajik Rana Plaza kazası, bütün gözlerin dünya ikincisi olan Bangladeş tekstil endüstrisine dönmesine neden olmuştu.

Kazanın ardından Bangladeş tekstil atölyelerindeki güvenlik standartları inceleme altına alındı ve yüz milyon Euro tutarındaki tadilat ve standartlara uyum çalışmaları gerçekleştirildi.

Ulusal tekstil işçileri örgütü başkanı Sirajul Islam Roni, hükümetin araştırmasının sonuçlarını olumlu karşıladı ve hükümeti kapatılan atölyelerde çalışan işçilere iş bulmaya çağırdı.

Tekstil endüstrisi 23 milyar Euro’luk ihracat hacmi ve çoğunluğu kadınlara yönelik olmak üzere sunduğu 4 milyon iş olanağı ile Bangladeş’in birincil gelir kaynağını oluşturuyor.

© Thomson Reuters 2024 Все права защищены.