Автор
Kobiden
Опубликовано
19 июн. 2013 г.
Время чтения
3 минут(-а,-ы)
Скачать
Загрузить статью
Печать
Размер текста

Berni Tekstil’in hedefi ihracatını yüzde 70’e çıkarmak

Автор
Kobiden
Опубликовано
19 июн. 2013 г.



UŞAK - İplik üretimi yapan Berni Tekstil, gerçekleştirdiği ek bina yatırımıyla kapalı alanınını 6 bin 700 metrekareye çıkardı. Ürünlerini Makedonya, Almanya, Mısır ve İran’a ihraç eden firma, ihracatını 2014 yılında yüzde 15-20’den yüzde 70’e yükseltme hedefinde.

Faaliyetlerine, 2005 yılında Uşak’ta başlayan Berni Tekstil, 11 bin metrekarelik arsa üzerinde 2 bin 300 metrekare kapalı alanda yer alan tesisini ek bina yatırımıyla genişletti. Yatırımın tamamlanmasıyla, kapalı alanımızı 6 bin 700 metrekareye çıkaran firmanın üretiminin yüzde 15-20’sini ihracata aktardı bilgisini veren Berni Tekstil Genel Müdürü Sedat Abra, “Makedonya, Almanya, Mısır ve İran’a ihracat yapıyoruz. Yeni yurtdışı müşterilerimizle hedefimiz ihracatımızı 2014’te yüzde 70’lere çıkarmak ”dedi. Şu anda 50 kişiye istihdam sağladıklarını ifade eden Abra, şöyle devam etti:

“Sezona göre çalışan sayımız dönem dönem değişiyor. Yapak toplama zamanı hareketleniriz. Firmamızda yün ve yün sentetik karışımı iplik üretimi yapıyoruz. Şu anda sanırım Türkiye’de çiftçiden, köylüden yapağı toplayıp, kalitesine göre yünü ayırıp yıkatan, tops üreten ve iplik yapan tek firmayız. Türkiye’de üretilen koyunların yünleri ince iplik yapımına elverişli olmadığı için bu amaçla yurtdışından daha ince mikronlu yünler de ithal ediyoruz. Yine de üretimde kullandığımız hammadde için bir oran vermek gerekirse yüzde 75 yerli, yüzde 25 ithal hammadde kullanıyoruz. Günlük 2 buçuk ton yün tops ve yün iplik üretim kapasitesine sahibiz. Ancak üretim kapasitemizin yüzde 70’ini kullanıyoruz. ”

Türkiye de elektriğin çok pahalı olmasından dolayı çalışma saatlerini bile buna göre ayarladıklarını vurgulayan Abra, “Daha da pahalı saat olan 16:00-00:00 saatleri arasında çalışmıyoruz. Gece 00:00-08:00 ve 08:00-16:00 saatleri arasında çalışıyoruz. Emek yoğun bir iş kolunda çalışıyoruz. Ne kadar önümüz açılırsa o kadar kişiye istihdam sağlarız. Maliyet değerleri açısından zorlanıyoruz. En önemli sorunumuz girdi maliyetlerinin yüksekliği. 2005 yılında teşvik dolayısıyla Uşak’a geldik. 2011 yılında elektrik ile ilgili teşvik kaldırıldı. 2012 sonunda da SSK teşviki kaldırıldı. Tekstil gibi emek yoğun sektörde bu teşviklerin kalkması üzücü” şeklinde konuştu.

“Ülke menfaati için emek yoğun tekstil üretimi devletin teşvikine muhtaçtır” görüşünü savunan Abra,  şunları söyledi: “2005 yılında geldiğim zaman mevcut olan Uşak tren bağlantısı kalktı. Havaalanımız vardı, beş yıl çalıştı. Onu da kaldırdılar. Uşak’ı özel otobüs firmalarına mahkum ettiler. Tekstilin emek yoğun bir sektör olduğunu ve teşvik verilmesi gerektiğini düşünüyorum. Memleketimiz için bu gerekli.”