Автор
Zaman
Опубликовано
3 авг. 2010 г.
Время чтения
2 минут(-а,-ы)
Скачать
Загрузить статью
Печать
Размер текста

Çiçek açma dönemindeki pamuk umut veriyor

Автор
Zaman
Опубликовано
3 авг. 2010 г.

Türkiye'de son 1,5 yılda lif pamuğun kilosunda yaşanan yüzde 100'e varan fiyat artışı, önemli üretim merkezlerinden Çukurova çiftçisinin yeniden ''beyaz altın''a yönelmesine yol açtı.



Adana Ticaret Borsası (ATB) Başkanı Muammer Çalışkan, yaptığı açıklamada, bir zamanlar ''beyaz altın'' diyarı olarak adlandırılan ve yüksek geliri nedeniyle ağalarıyla tanınan Adana'da, son yıllarda pamuk üretiminin düştüğünü belirterek, çiftçilerin pamuktan uzaklaşması nedeniyle kentin bu özelliğini kaybettiğini ifade etti.

Dünya ve Türkiye borsalarında pamuk fiyatlarının artmasının üreticiyi yeniden bu ürüne yönlendirdiğini anlatan Çalışkan, 1,5 yıl önce 1,60 ile 1,70 lira arasında değişen lif pamuk fiyatının geçen yıl sezon başında 2,1 liraya, sezon sonuna doğru da 3,3 lira civarına çıktığına dikkati çekti.

Lif pamuk fiyatındaki yüzde 100'e varan artışın çiftçiye cazip geldiğini anlatan Çalışkan, ''Bu da üretim alanlarının ve buna paralel olarak da hasat edilen ürün miktarlarının artmasına neden oldu. Çiftçiler fiyat artışından memnun'' dedi. Çalışkan, geçen yıl toplam 85 bin ton kütlü pamuk hasat edilen Adana ve özellikle Ceyhan ilçesinde fiyat artışına bağlı olarak üretimde de benzer süreçler beklendiğini belirterek, en ''az artışın yüzde 50 oranında bu yönde gelişme gerçekleşeceğini'' tahmin ettiklerini söyledi.

Tohum satışlarının beklentilerini haklı çıkaracağının göstergesi olduğunu anlatan Çalışkan, ''Artık tohumların tamamı sertifikalı olduğu için satış rakamlarına bakarak bu tahminde bulunabiliyoruz. Çukurova çiftçisinde yeniden pamuğa yöneliş var'' diye konuştu. 

Çiçek açma dönemindeki pamuğun eylülde hasat edileceğini belirten Çalışkan, şunları söyledi: ''Kütlü pamuğun fiyatının sezon başında 1,10 ila 1,20 lira arasında olmasını bekliyoruz. 42 kuruş da devletin prim desteği olacak. Bu fiyatı çiftçi olumlu karşılıyor. Eğer hasat zamanında iklim koşulları olumsuzluk yaratmaz, yağış olmazsa yüksek verim bekliyoruz. Çiftçinin yüzünün gülmesi, memleketin de gülmesi demektir." dedi.