Автор
Kobiden
Опубликовано
9 нояб. 2010 г.
Время чтения
3 минут(-а,-ы)
Скачать
Загрузить статью
Печать
Размер текста

Çin kaynaklı kaygılar pamuğa rekor kırdırdı

Автор
Kobiden
Опубликовано
9 нояб. 2010 г.

Çin'de pamuk üretiminin düşeceği kaygılarıyla vadeli pamuk fiyatları rekor kırdı. Dünyanın en büyük pamuk ithalatçısı olan Çin'de pamuk üretiminin düşmesi, ülkenin pamuk dışalımı yapacağı ve küresel stokları eritebileceği spekülasyonlarına yol açtı. Bunun üzerine New York ICE vadeli piyasasında, aralık teslimli pamuk fiyatı yüzde 2.8 yükselerek 1.4623 dolar/pound'a çıktı. Çin'de Zhengzhou Emtia Borsası'nda ise mayıs teslimli pamuk fiyatı yüzde 6.6 kadar yükselerek tonu 33.295 yuanı (4.995 dolar) gördü.

Doğa felaketleri üretimi azalttı

Caijing Online haber sitesinin, Ulusal Kalkınma ve Reform Komisyonu'nun Kırsal Ekonomi Departmanı Direktör Yardımcısı Fang Yan'a dayandırdığı 6 Kasım tarihli haberine göre, ana pamuk dikim alanlarından Şincan ve Çangcan'da meydana gelen büyük doğa felaketleri nedeniyle Çin'in pamuk hasadı bu yıl yüzde 5 düşebilir. Çin Pamuk Birliği'nin 27 Eylül tarihli açıklamasına göre, 31 Ağustos sonu itibariyle Çin'de bir yıllık pamuk üretimi yüzde 14.7 azalarak toplam 6.4 milyon ton olarak gerçekleşmişti.

Bloomberg'in haberine göre, internet üzerinden emtia ticareti hizmeti veren Singapur merkezli Phillip Futures şirketinden Ker Çung Yan, Çin'in "daha fazla pamuk ithal etmek zorunda kalacağını" ve bu beklentinin yatırımcıları pamuğa çektiğini söyledi. Ker Çung Yan, "Bu, yalnızca arz-talep meselesi değil, aynı zamanda yatırım talebiyle ilgili" dedi.

Amerika'nın ihracatı artıyor

Geçen hafta Bloomberg'in gerçekleştirdiği bir ankete katılan 10 analiste göre, dünyanın en büyük pamuk ihracatçısı olan Amerika'da pamuk stoku 31 Temmuz itibariyle 2.56 milyon balya düzeyindeydi. ABD Tarım Bakanlığı'nın 8 Ağustos tarihinde yayınladığı hesaplamasına göre bu  rakam 2.7 milyon balyaydı. Rakamlar arasındaki fark, Amerika'da ihracatın arttığını bu nedenle pamuk stokunun azaldığını gösteriyor. Blomberg'in anketine göre, Amerika'nın pamuk ihracatı bu yıl 15.7 milyon balyaya yükselebilir. ABD Tarım Bakanlığı'nın geçen ay açıkladığı tahmininde ise ihracat miktarı 15.5 milyon balya olarak belirtilmişti.

Tüketicilere 2011 başında yansıyacak

Dünya çapında pamuk stokunun azalmaya devam ederken pamuk talebinin artması son aylarda pamuk fiyatlarındaki hızlı yükselişi destekliyor. Bu yükseliş, pamuğun girdi olarak kullanıldığı kumaş imalatı ve hazır giyim gibi sektörlerde maliyetlerin artmasına neden olacağı belirtiliyor. Pamuk fiyatındaki artışlar, vadeli piyasalarda gerçekleştiğinden henüz tüketiciye yansıtılmış değil. Ancak hazır giyim perakendecilerinin pamuk tedarikinde başlayan sıkıntılar ve maliyet artışlarından dolayı sıkıntılar yaşamaya başladığı belirtiliyor. Tüketicilerin de pamuklu giysilerde az da olsa fiyat yükselişlerini kısa süre içinde göreceği tahmin ediliyor. Uluslararası Pamuk Danışmanlık Komitesi'nin (ICAC) icra direktörü Terry Townsend, giyim imalatçılarının pamuk fiyatlarındaki yükselişlerini, 2011 yılının başlarından itibaren hissetmeye başlayacaklarını belirtmişti.