Автор
Kobiden
Опубликовано
23 нояб. 2010 г.
Время чтения
4 минут(-а,-ы)
Скачать
Загрузить статью
Печать
Размер текста

Fasoncu ile konfeksiyoncu 'nette' buluşacak

Автор
Kobiden
Опубликовано
23 нояб. 2010 г.

İZMİR - Siparişlerin artması ile fason atölye bulmakta zorlanmaya başlayan Ege'deki giyim sanayicileri çareyi internette bütün sanayici ve fasoncuların bir arada bulunacağı bir sanal platform oluşturmakta buldu. Ege Giyim Sanayicileri Derneği (EGSD) tarafından hazırlıkları sürdürülen platformun ilk hedefi fasoncu bulmakta zorlanan sanayicilerle, iş arayan fasoncuları bir araya getirmek. Bununla sektördeki kapasitenin daha rasyonel kullanılması amaçlanıyor. Sektördeki diğer kesimleri de  kapsayacak olan platform, işletmelerin zamandan ve maliyetten tasarruf yapmalarına olanak sağlayacak.

Küresel krizin bir korku imparatorluğu olduğunu ifade eden EGSD Başkan Yardımcısı Özcan Torun, "Krizde bizleri birebir etkileyecek bir durum yoktu. Olumsuzlukların pek çoğu insanlar tedirgin edildiği için ortaya çıktı. İhracat ve tüketim azaldı. Taşların yerine oturmaya başladığı dönemde sektörümüz için iki ciddi gelişme yaşandı. Birincisi dünya pamuk üretimindeki yetersizlik. Bunda Uzakdoğu'da talebin artması etkili oldu. İkincisi Pakistan'daki sel felaketi nedeniyle pamuk ve tekstil üreticisi aktörlerden birinin devre dışı kalması. Çünkü bu felakette hem pamuk ekim alanları, hem de tekstil işletmeleri sular altında kalarak kullanılmaz hale geldi. Bu da Türkiye'de siparişlerde yığılmaya neden oldu" diye konuştu.

Türkiye'nin Avrupa'da tekstil ve konfeksiyon altyapısı en güçlü ülke olduğunu hatırlatan Torun, "Piyasada bu yığılmanın getirdiği stresler oluştu. Sanayiciler aldıkları siparişleri yetiştirme telaşına düştüler. Türkiye'de üretimin neredeyse yarısından fazlası fason atölyelerde yapılıyor. Yığılma olunca sıkıntı oluşmaya başladı. Ya fason atölye bulunamadı ya da artan talep yüzünden atölye fiyatları arttı. Çünkü sanayiciler taahhütlerini yerine getirmek zorunda. Bir yandan da iş arayan fasoncular vardı. Bunları buluşturmak gerekiyordu" dedi.

Dernek olarak en önemli görevlerinin üyelerinin sorunlarını çözmek olduğunu söyleyen Torun, "Siparişler yığıldığı zaman yaşanan sorunları nasıl çözebiliriz diye düşündük ve sanayicilerle fasoncuları bir araya getirecek bir platform oluşturmaya karar verdik. Bunun için en etkili ve hızlı sonuç alınacak mecra da internet olacaktı. Üyelerimizin önemli bir kısmının bulunduğu MTK Sitesi'nden çok sayıda firma Kilis, Adıyaman, Malatya, Bursa gibi illerdeki fason atölyelere iş diktiriyor. Tam tersi olarak da yine sitede bulunan bazı fasoncular Denizli'deki sanayiciler için çalışıyor. Bunun en önemli nedeninin aradaki kopukluk olduğunu tespit ettik. Sanayiciler ve fasoncuların kendilerini ifade edememek, doğru firmayla buluşamamak gibi sıkıntıları var. Kriz ve ardından yaşanan sipariş yığılması bu sıkıntıları daha hissedilir hale getirince hemen harekete geçtik. Yani sözkonusu sıkıntılar süreci hızlandırsa da bunların yaşanmaması halinde de hayata geçecek bir projeydi. Çünkü biraz da maliyetler ve verimlilikle ilgili bir durum" diye konuştu.

Atıl kapasite ayağa kaldırılacak

Projenin sanayiciler kadar fason atölyelere de önemli avantajlar sağlayacağını vurgulayan Torun, şunları söyledi: "Bazen verilen siparişte herhangi bir sorun yaşandığında, örneğin fason atölye iki gün boş kalıyor. Atıl kapasite oluşuyor. Bu tür durumlarda işletme sahibi bu sitede 2-3 günlük iş aradığına dair bir giriş yaptığında, elinde yaptıracak 2-3 günlük işi olan sanayicilere ulaşma şansı bulabilecek. Böylelikle gelirlerini artırabilecek. Şu an sanayiciler ve fasoncular kendi tanıdıkları bildikleri işletmelerle çalışıyorlar. Sektörde ne kadar eskiyseniz çevreniz o kadar geniş oluyor. Fakat pazara yeni giren bir sanayici ya da fason atölye diğer işletmelerle buluşmakta sıkıntı yaşıyor. Bu platform yeni işletmelerin yaşama şansını artıracak."

Yan sanayiciyi de buluşturacak

İzmir'de tekstil ve konfeksiyon işletmelerinin geniş bir alana yayıldığını anlatan Torun, "Kimi zaman bir düğme için kilometrelerce yol gitmek gerekiyor. Oluşturacağımız platformda koyacağımız linkler aracılığıyla sadece sanayici ve fasoncuyu değil, yan sanayicileri, nakışçıları, makinecileri, malzemecileri, boyacıları, baskıcıları, el işçiliği yapan grupları ve sektörle ilgili diğer kesimleri de bir araya getireceğiz. Herkes birbirine ulaşabilecek. Bir düğme için İzmir'in bir ucundan diğerine gitmek yerine bunun fotoğrafları paylaşılarak zamandan ve maliyetlerden tasarruf sağlanabilecek" dedi.

Üyeler ücretsiz yararlanacak

Hazırlanacak olan platformdan EGSD üyelerinin ücretsiz yararlanacağını vurgulayan Torun, "Üye olmayanlar, sitenin giderlerine katkı olması açısından sembolik ücretler ödeyecekler. Sponsorumuz var, ayrıca reklam gelirleri de sözkonusu olabilir. Burada amaç derneğe para kazandırmak değil, üyelerin sıkıntılarını gidermek. Şu an yazılım hazırlanıyor. Hem sektörü bilen, hem de bilişim dünyasına hakim bir moderatör görevlendireceğiz. Yılbaşından önce platformu hayata geçirmeyi hedefliyoruz" diye konuştu.