Автор
Kobiden
Опубликовано
12 нояб. 2010 г.
Время чтения
3 минут(-а,-ы)
Скачать
Загрузить статью
Печать
Размер текста

Güneydoğulu KOBİ'lere rekabeti İTKİB öğretecek

Автор
Kobiden
Опубликовано
12 нояб. 2010 г.

 

MALATYA - Türkiye'nin Tekstil Sektöründe KOBİ'ler İçin Sürdürülebilir Ağlar ve İlişkiler Zinciri Oluşturulması Ortak Programı, başlangıç şehri olan Malatya'da tanıtıldı. İstanbul Tekstil ve Konfeksiyon İhracatçı Birlikleri (İTKİB) ile Binyıl Kalkınma Fonu (MDG-F) tarafından ortaklaşa yürütülen ve İspanya hükümeti tarafından finansal desteği sağlanan programla ilgili bilgi veren İstanbul Hazırgiyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği (İHKİB) Başkanı Hikmet Tanrıverdi, ana hedefin sektördeki KOBİ'lerin uluslararası firmalarla çalışmaya hazır hale getirilmesi olduğunu söyledi.

Programın 21 ay süreceğini ve bu süre içinde bin KOBİ'ye ulaşmayı hedeflediklerin dile getiren Tanrıverdi, "Kahramanmaraş, Gaziantep, Adıyaman ve Malatya'da tekstil sektöründe faaliyet gösteren KOBİ'lerin rekabet güçlerini artırmak için çeşitli eğitimler ve danışmanlık hizmetleri verilecek. Ayrıca 'değer zinciri portalı' oluşturularak KOBİ'lerin internet üzerinden kümelenmeleri sağlanacak. Böylelikle bu KOBİ'ler özellikle sosyal sorumluluk konusunda belli standartları olan H&M gibi firmalarla çalışabilir hale gelecek" dedi. BM Kalkınma Programı (UNDP), BM Sınai Kalkınma Teşkilatı (UNIDO) ve Uluslar arası Çalışma Örgütü (ILO) tarafından program için 2.4 milyon Euro kaynak ayrıldığına dikkat çeken Tanrıverdi, bu kaynaktan küçük olmakla birlikte eğitimlerde ön plana çıkan KOBİ'lere mali destek de verileceğini söyledi. Bu tarz programlarda öne çıkan konunu sürdürülebilir eğitim ve rekabet olduğunu ifade eden Tanrıverdi, İTKİB olarak kendilerinin de Malatya'ya kalıcı bir eğitim tesisi kuracaklarını açıkladı.

"Bölgesel eşitsizliklere de çözüm olacak"

UN Türkiye Koordinatörü ve UNDP Türkiye Daimi Temsilcisi Shahid Najam ise, programın Türkiye'nin bölgesel eşitsizliklerine de çözüm getireceğini söyledi. Programın etkili olabilmesi için insan merkezli ve katılımcı bir yaklaşımın ortaya konulması gerektiğine işaret eden Najam, "Sürdürülebilir ilişkiler zincirinin ortaya konulması gerekiyor. Ayrıca iş yaratmaktan öte işçiler için düzgün çalışma ortamları da hazırlanmalı" diye konuştu.Najam, "Ancak asıl önemli konu şehrin projeyi sahiplenmesi ve sorumluluklarını ortaya koyması" dedi.

 

İTKİB'e Malatya'da 25 bin metrekare kapalı alan

Tekstil sektörünün rekabet gücünü artırabilmesi için özellikle üretimin Anadolu'ya kaymasının bir zorunluluk olduğunu vurgulayan Tanrıverdi, "Malatya Valiliği bu konuda bize yardımcı olmak için 25 bin metrekarelik bir kapalı alanı bize sembolik ücretle tahsis etti. Burası eski Tekel depoları. Özelleştirme İdaresi bunu Malatya Valililiği'ne devrediyor. Biz de buraları sembolik kiralarla burada olmak isteyen yatırımcılara tanıtıcağız" açıklamasında bulundu.

 

Şahinler, üretim ortağı arıyor

Tanıtım programına katılarak iş tecrübelerini KOBİ'lerle paylaşan Şahiner Holding Yönetim Kurulu Başkanı Kemal Şahin, kendilerinin de tekstil üretiminde maliyet avantajları olan yerlere yönelmek istediklerini söyledi. Şahin, "Anadolu'da verimli aile şirketlerinin potansiyellerini kullanmak istiyoruz. İş ortağı olabiliriz. Hatta destek de veririz" dedi.