Автор
Reuters
Переводчик
Gözde Meriç
Опубликовано
5 окт. 2016 г.
Время чтения
2 минут(-а,-ы)
Скачать
Загрузить статью
Печать
Размер текста

H&M karında, Eylül ayında düşüş

Автор
Reuters
Переводчик
Gözde Meriç
Опубликовано
5 окт. 2016 г.

Hennes & Mauritz yaptığı açıklamada çeyrek dönem karında beklenilenin üzerinde bir düşüş gerçekleştiğini ve Eylül ayında başlayan yeni çeyrekte satışlardaki artışın beklenmedik derecede sıcak hava koşulları nedeniyle yavaşladığını ifade etti.


H&M


Döviz çevirme etkilerindeki olumsuzluklar , sıcak hava etkisiyle alışveriş yapmayan müşteriler ve yüksek oranlı uzun vadeli yatırım harcamaları nedeniyle 31 Ağustos tarihinde vergi öncesi kar oranı %10 düşüş kaydederek ,3 milyar İsveç Kronu’na (735 milyon Dolar) geriledi. Reuters analistleri ise düşüşün yüzde 8 oranında gerçekleşmesini bekliyordu.

İsveçli şirketin kar marjı güçlü Dolar’ın alış maliyetlerini yüksek tutması ayrıca satışlardaki büyüme yavaşlarken yeni tüketici modelleri ve yeni rakiplerini yakalayabilmek için e-ticaret teknolojisi ve yeni konseptlere yaptığı büyük yatırımlar nedeniyle baskı altındaydı.

Bununla birlikte, giysilerini yoğunlukla ABD Doları üzerinden ödeyerek Asya'da üreten ve toptan satışlarını Euro üzerinden yapan şirket, satın alma maliyetlerinin dördündü çeyrekte hafifleyerek, bir derece negatif hale gelmesinin beklendiğini ifade etti.

Şirketin CEO’su Karl-Johan Persson 2017 yılı için pozitif bir görüşe sahip olduklarını ve hem karlılık hem satışlar alanında ilerleme fırsatlarının olacağını düşündüklerini belirtti.

Bununla birlikte, şirket dördüncü çeyreğin ilk ayı olan Eylül ayında yerel para birimiyle satışların, yılın en yavaş düzeyi olan, yüzde 1 oranında artış gösterdiğini de açıkladı.

H&M’in tek büyük rakibi Inditex’in sahibi olan Zara ise, talepteki değişikliklere daha hızlı adapte olmasını ve kur değişikliklerinden daha az etkilenmesini sağlayan kendi üretim operasyonuna sahip olması nedeniyle, H&M’den biraz daha yüksek performans ortaya koydu.

H&M yaz döneminde olağanüstü düzeyde düşük talebin Eylül ayı başında daha yüksek envanter ortaya konulmasına neden olduğunu bu nedenle de bu çeyrekte indirim artışı riski bulunduğunu ifade etti.

Bununla birlikte, şirket bir sonraki yıl için halen iki ayrı konsept lanse etmeyi planladıklarını da belirtti.

1$ = 8,5766 İsveç Kronu

 

© Thomson Reuters 2024 Все права защищены.