Автор
Kobiden
Опубликовано
20 апр. 2016 г.
Время чтения
2 минут(-а,-ы)
Скачать
Загрузить статью
Печать
Размер текста

Hobisini sanata, sanatını markaya dönüştürdü

Автор
Kobiden
Опубликовано
20 апр. 2016 г.

   

DİLEK TOPRAK BUZ
 
Hobi olarak başladığı ebru sanatına modern bir bakış açısı getiren Kültür Bakanlığı Sanatçısı Özlem Çopur, deri üzerine uyguladığı ebru sanatı ile deri sektörünün yeni markası olmaya aday gösteriliyor.

Deri üzerine ebru uygulamasının bu denli örneğinin olmadığını iddia eden Çopur, ebru sanatı ile renklendirilen çanta, ayakkabı, kemer, cüzdan ve özel tasarımlı deri pano ürünlerini tamamen el işçiliği ile kişiye özel şekilde tasarladığını anlattı.
 
Ebru sanatının 2014 yılında UNESCO Dünya Somut Olmayan Kültürel Miras Listesi’ne girdiğini dile getiren Çopur , “Ben sanatta farklılık arayışı içerisinde, deri üzerine ebru uygulama konusunda beş yıl araştırma ve çalışma yaptım. Uzun uğraşlar sonucu geliştirdiğim formüller ile hiçbir deformasyon olmadan ebru sanatının güzelliğini derinin doğallığı ile en üst seviyede buluşturmayı başardım” dedi. Yaptığı ebrular sayesinde yeteneği fark edilerek T.C. Kültür Bakanlığı tarafından Somut olmayan kültür mirası taşıyıcısı ünvanına layık görüldüğünü aktaran Çopur, şöyle konuştu: “Yurtiçi ve yurtdışı Kültür elçisi olarak TC Kültür Bakanlığı el sanatları fuar ve festivallerinde yer alıyorum. Bugüne kadar 50’nin üzerinde karma sergiye katıldım, 80’e yakın katalogda eserlerim yer aldı. Çeşitli kurumlarda eğitmenlik yaptım. Şu anda Eskişehir Büyükşehir Belediyesi Meslek Edindirme Merkezi (ESMEK) ile Odunpazarı Halk Eğitim Merkezinde eğitmenlik yapıyor ve Adım Sanat Merkezi’nde de özel ders veriyorum.”
 
‘Sudaki Tılsımlı Renkler’ kadınlar için geliyor
 
Amacının insanlara ebru sanatını tanıtıp, öğretip ve bu sanatı meslek haline getirmelerini sağlamak olduğunun altını çizen Çopur, “Bu çerçevede Odunpazarı Halk Eğitim Merkezi bünyesinde ‘Sudaki Tılsımlı Renkler’ adı altında bir kadın kooperatifi açma projemiz var. Bunun yanında ebru, ruhu dinlendiren, zihni arından bir sanat. Down sendromlu ve otistik çocuklara yönelik terapi niteliği taşıyan kurslar açmayı planlıyoruz” dedi.
 
TESCİLLİ TÜRK SANATI DERİ ÜZERİNDE DUBAİ YOLUNDA
 
Özlem Çopur markası ile 26-28 Nisan tarihlerinde Dubai’de ‘Leatherworld Middle East’ deri fuarına katılacağını söyleyen Çopur, “Geçtiğimiz yıl TÜYAP Deri Fuarı'da bize stant verdiler, deri üzerine ebru uygulamasını canlı performans olarak yaptık. Eserlerimiz fuarın ilgi odağı oldu. Tüm ürünlerimiz satıldı. Dünyaya açılmamız içinde teşvikler oldu. Bu kapsamda MesseFrankfurt International Fuarcılık tarafından Dubai’deki dünya ticaret merkezindeki Ortadoğu Deri Fuarı'na davet edildik. Tescilli sanatımızı en güzel haliyle Dubai’de temsil edeceğiz” diye konuştu.