Опубликовано
15 июл. 2010 г.
Время чтения
3 минут(-а,-ы)
Скачать
Загрузить статью
Печать
Размер текста

Kadın giyiminde internetten satışlar AVM'leri yakaladı

Опубликовано
15 июл. 2010 г.

Fransa Moda Enstitüsü'nün yaptığı bir araştırmaya göre, global ekonomik krizin de etkisiyle Avrupalı kadının modaya olan bakışındaki kodlar değişti, internetten alışveriş yüzde 30 arttı.



IFM'nin (Fransa Moda Enstitüsü/Insitute Français de la Mode) ekonomik krizin kadınlar üzerindeki etkisini belirleyebilmek amacıyla yaptığı geniş kapsamlı araştırma sonuçlarına bakılırsa, Avrupalıların moda tutkusu tüm hızıyla devam ediyor. Ancak alışveriş yöntemindeki değişimler dikkat çekici.


İnternet üzerinden satışların yüzde 30'lara varan ölçüde yükselme göstermesi Louis Vuitton, Dior, Hermes gibi lüks markaların bile bu yönteme yönelmesine yol açtı. Bundan beş yıl öncesine dek kadın modasında etkin olmayan internet üzerinden hazır giyim satış oranının AVM'lerle aynı rakamlara ulaştığı belirtiliyor.


Avrupalı kadınların yüzde 63'ü, kriz sonrasında alışverişe karşı olan tutumlarının değiştiğini ifade ediyor. Kalite-fiyat dengesinin önem kazandığı bu dönemde satın alınan üründe kullanılışlı olma özelliği ön planda tutuluyor.


İndirim dönemlerinin kriz öncesine kıyasla önem kazanması da kriz sonrası değişimin bir diğer örneği. AB ülkeleri bu nedenle çok katı olan indirim günleri kanunlarında esneklik sağlamıştı. Sadece indirim zamanlarında cüzdanını açan kadın müşteri oranının ise yüzde 23 olduğu belirtiliyor.



‘Küçük elbise' trendi geri döndü


Coco lakaplı Gabrielle Chanel'in 1930'lu yıllarda moda literatürüne kazandırdığı ‘La petite robe' (Küçük elbise) trendi ekonomik kriz sonrası tekrar sokak tarafından geri getirildi. Tek elbise satışlarının yüzde 16 civarında yükselişe geçtiği belirtiliyor. Tüm dünyada olduğu gibi Türkiye'de de elbise satış grafiklerinde en çok satan ürünlerin başında geliyor. 2006 yılından beri benimsenmeye başlanan elbiseler 2010 yılında altın çağını yaşıyor.


Kriz sonrası satış grafiği yükselen diğer ürünler ise gömlek ve legging tarzı dar pantolonlar. IFM'nin raporuna göre, Fransa'da giyime en çok para harcayan kadınların yaş yelpazesini 13-24 arasındaki genç kızlar oluşturuyor.



Markalar gözünü Çinli kadınlara dikti.


Ekonomik kriz nedeniyle 2009 yılında sıkıntılı günler yaşayan moda dünyası, geleceği Çin, Hindistan ve Brezilya gibi ‘zenginleşmekte' olan ülkelerde görüyor. Tekstil dünyasının ‘ucuz üretici ülkesi' konumundan zenginleşen ülke konumuna geçen Çin başta lüks sektörü olmak üzere moda dünyasının merceğinde. Yaşı 15'ten büyük olan 510 milyon kadın nüfusu ile iştahları kabartan Çin, yakın geleceğin tüketici ülkesi olarak görülüyor. Bir zamanlar Japonya örneğinde olduğu gibi Çinli kadınlar için yeni olan moda tutkusunun zenginleştikçe artacağı varsayımı ile ünlü markaların bu ülkede mağaza açma projeleri tüm hızıyla devam ediyor.


Brezilya'nın moda kültürü daha eskilere dayanıyor. Ancak ülkenin sadece yüzde 10 civarındaki ayrıcalıklı bir kitlesi tüketici konumunda. Ayrıca Brezilya dünyada tanınmaya başlayan evrensel moda tasarımcılarıyla da gündemde.


Potansiyel tüketici konumundaki bir diğer ülke ise 50 milyon nüfusu ile dünyanın 12. ekonomik gücü olan Güney Kore. Bu ülkenin kadınları da yeni yeni moda olgusu ile tanışıyor.



Copyright © 2010 Referans Gazetesi. All rights reserved.

Copyright © 2024 FashionNetwork.com All rights reserved.