Автор
Zaman
Опубликовано
26 июл. 2010 г.
Время чтения
3 минут(-а,-ы)
Скачать
Загрузить статью
Печать
Размер текста

Kazancımızı yata kata yatırmadık, büyüyoruz

Автор
Zaman
Опубликовано
26 июл. 2010 г.

Çocuk giyim sektörü bu yılbaşında önemli markaların hücumuna uğrayarak dikkatleri üzerine çekmişti.


Ancak geçen zaman içinde birçok büyük firma sektörde ciddi iş yapmaktan vazgeçti. Fakat çocuk giyim sektörünün müdavimlerinden Bücürük, işi bırakmanın aksine piyasada giderek yaygınlaşıyor. Pazar payını son 4 yılda yüzde 5'in üzerinde artırarak yüzde 20 seviyelerine çıkaran Bücürük, yıl sonuna kadar 10'a yakın mağaza açmayı planlıyor. Kriz yılında sağladığı yüzde 18 ciro artışı ile dikkatleri üzerine çeken firma, ödenmiş sermayesini de bu yıl 5 milyon liradan 6,2 milyon liraya çıkardı.

Şirket, bünyesinde Caillou, Spiderman, Tom and Jerry, Scooby-Doo gibi kahramanların patentini bulunduruyor. Yıllık ürettiği elbise sayısını da 3 milyonun üzerine çıkardı. Bücürük Tekstil Yönetim Kurulu Başkanı Kenan Ünal, tüm bu olumlu gelişmeleri, "Harıl harıl büyüyoruz. Çünkü kazandıklarımızı eve daireye değil, kumaşa makineye yatırdık." diye özetliyor. Ünal, bu yıllarda çocuk giyim sektörünün artık mağazalara taşındığının ve pazar mallarının daha az tercih edilmeye başlandığının da altını çiziyor. Hazır giyim sektöründe pazarın yüzde 70'i halen geleneksel perakendenin elinde. Ancak buna rağmen 2010 başında perakendecilerin en çok yatırım yaptığı alan çocuk giyimi oldu.

Defacto, Seven Hill, Mavi Jeans, Colin's, Collezione gibi dev markalar da bu alanda pazarlama yaptılar. Fakat tüm bu gelişmelere rağmen uzun yıllardır çocuk giyim sektöründe LC Waikiki açık ara lider. Şirketin en yakın takipçisi ise uzun yıllardır aynı isim: Bücürük. Şirketin patronu Kenan Ünal, Türkiye'de her yıl 3 milyon adet ürün üretip bunun yüzde 90'ını Türkiye piyasasına sürdüklerini söyledi. Bu rakamın yaklaşık 1,5 milyon çocuğu giydirdikleri anlamına geldiğini belirtti. Türkiye'de ilkokul-lise aralığındaki toplam çocuk sayısı 15 milyon. Bu rakam okul öncesi çağdaki çocukların da eklenmesi ile 20 milyonu aşıyor. Çocuk giyim sektöründe iki elin parmağını geçmeyecek kadar marka bulunmasına rağmen, İstanbul, İzmir, Bursa gibi şehirlerde binden fazla irili ufaklı çocuk elbisesi üreten atölye bulunduğunu belirten Ünal, "Fakat bunların birçoğu kanserojen maddeli ürünler üretiyor. Uzak durulmalı." uyarısında bulunuyor.

LC Waikiki Pazarlama Yöneticisi Hami Cilara, şubat ayındaki bir mülakatında çocuk giyim sektöründe asıl büyüyen tarafın organize perakende olduğunu söylemişti. Ipsos KMG'nin o dönemde yaptığı hazır giyim endeksi de bu değerlendirmeleri destekler nitelikte. Çünkü endekste geleneksel pazarların küçüldüğü, organize perakendeciliğin hızla büyüdüğü belirtilmişti. Bücürük Yönetim Kurulu Başkanı Ünal da bu gerçeğe vurgu yapıyor ve 2006'da yapılan araştırmada adı geçen birçok markanın şu an bulunmayışını da buna bağlıyor. Mart 2006'da TNS Piar bir algı araştırması yaparak, Türkiye'ye yönelttiği 'Aklınıza gelen üç çocuk giyim markasını söyler misiniz?' sorusuna vatandaşların sadece yüzde 38'i 'en az 1 çocuk markası' cevabı verebilmişti.

ÇOCUK GİYİM SEKTÖRÜ

1-LCW - 51 ilde 250'yi aşkın kendi mağazası bulunuyor

2-Bücürük - 300 bayii, 37 de kendi mağazası var

3-Wenice - 60 civarında mağazaya sahip

4-Panço - 40 civarında mağazası bulunuyor

5-Kanz - 17 mağaza

6-Bluekey - 17 mağaza