Автор
AFP
Опубликовано
1 мар. 2011 г.
Время чтения
2 минут(-а,-ы)
Скачать
Загрузить статью
Печать
Размер текста

Milano’da İslam ve İstanbul’dan ilham alan bir Türk

Автор
AFP
Опубликовано
1 мар. 2011 г.

Genç tasarımcı Erkan Çoruh, Milano moda haftası dahilinde sunduğu ilk koleksiyonu için “Doğu ve batının buluştuğu İstanbul’daki hayatımın ve çocukluğumun yaptığım herşeyde büyük etkisi var” dedi.


Milano'da sektöre ilk adımlarını atan Türk tasarımcı Erkan Çoruh


Çalışma masasında eğilmiş çalışan 34 yaşındaki tasarımcı Erkan Çoruh, ceket ve elbiselere gerçek saçtan dokuduğu minnacık düğmelere son bir rötuş yaparken, “Ayrıca Tanrı’dan da ilham alıyorum ve bu ışığı tasarımlarıma yansıtmaya çalışıyorum. Aynı Caravage gibi bende karanlık ama tepesinden ışık gelen bir dünyanın resmini yapmak istiyorum” diye konuştu.

“Ya düğmelerde ya da elbiselerin astarlarında, saçları modellerimde hep kullanırım. Bu saçlar şu ana dek çalışmalarımı korumuş olan kadınları ve savaşçı kadın ruhunu temsil ediyorlar” diyen Çoruh, İstanbul’da doğdu ve büyüdü.

Erkan Çoruh, bir proje çerçevesinde koleksiyonunu Milano’da göstermeye çağrılan yeni yetenekler arasındaydı.

Tasarımcı, 2010 yılında hazırladığı, Avrupai modayı ve geleneksel İslam kıyafetlerini füzyonladığı “Allah’ın erkekleri ve kadınları” koleksiyonu ile çok tartışılmıştı.

“Bazıları tasarımlarımdan nefret ettiler. Tesettür altındaki kadınların şekillerini ve kişiliklerini kaybettikleri fikrinden yola çıktım ve bunu çok İslami bulup şok olanlar oldu” diye anlatıyor Çoruh.

Moda tasarımcısı Avrupa’da yaşayan müslüman kadınları düşünerek, tesettüre dönüşen Chanel tarzında bir ceket hazırladı ve “Tesettürü yasaklayamayız. Neden onu takmanın, kendi kültürünü ifade etmenin başka yollarını aramıyoruz?” diye yorum yaptı.

İtalyan Vogue tarafından ödüllendirilen “Shirin” adlı ikinci koleksiyonu, İranlı sanatçı Şirin Neşat’a ithaf edilmişti ve kırılgan kadınlar ve savaşçı kadınlar arasındaki tezatlık fikriyle hazırlanmıştı.

“Travmatik zerafet adını verdiğim bu tarz, klasik batı modellerini alıp yeni kumaşlar ve hatlar katarak kadın savaşçılığın altının çizildiği bir konseptten oluşuyor. Benim ilham perilerim, zor hayatlarına rağmen zarif kalabilmeyi başaran kadınlar” diyor tasarımcı.

İstanbul’da tamamladığı moda eğitimi ardından İtalya’ya yüksek lisansa giden Erkan Çoruh, 2009 yılında kendi markasını yaratmadan önce bir çok İtalyan markaya çalıştı.

Son olarak Çoruh başarısına“Bu benim altın çağım. Yolculuk henüz bitmedi ama şu an yaşadığım tam anlamıyla bir zafer” yorumunu getirdi.

Ella IDE, AFP

Копирайт © 2024 AFP. Все права защищены. Любая информация даннного раздела защищена законом об интелектуальной собственности и не может быть скопирована, перепечатана, изменена, издана или использована в коммерческих целях.