Автор
Kobiden
Опубликовано
6 дек. 2010 г.
Время чтения
3 минут(-а,-ы)
Скачать
Загрузить статью
Печать
Размер текста

Orkim, kumaşları daha da yumuşatacak

Автор
Kobiden
Опубликовано
6 дек. 2010 г.

İZMİR -  türünün, tüm terbiye işlem basamaklarına yönelik tekstil yardımcı maddeleri üretimini ve ticaretini yapmak üzere 1980 yılında kurulan Orkim, yeni ürünleri anti-statik özellikli üstün şardon apresi ile kumaşlara üstün yumuşaklık sağlarken, şardonlama esnasında ipliklerde kopmayı engelleyecek.

Orkim Yönetim Kurulu Başkanı ve CEO’su A. Koray İlter, kuruluştan bu yana kesintisiz Ar-Ge çalışmaları sayesinde teknik yeterliliklerini geliştirerek, ürün ve pazar çeşitliliğini artırdıklarını dile getirdi. Tekstil yardımcı kimyasalları, kumaş terbiyesi, garment yaş işlemleri, özel kimyasallar, sanayi malzemeleri için kimyasallar ürettiklerini belirten İlter, ürünlerinin ABD ve Avrupa Birliği ülkelerine ihraç edilen birçok markanın üretim basamaklarında kullanıldığını söyledi. Sektördeki gelişmeleri takip ederek, müşteri isteklerine daha iyi cevap verebilmek için ürünlerinde sürekli iyileştirmeler yaptıklarının altını çizen İlter, “Ar-Ge departmanının tasarımları ile sürekli yenilenen ve genişleyen ürün gamına en son ilave edilen anti-statik özellikli üstün şardon apresi ile kumaşlara üstün yumuşaklık sağlanırken, şardonlama esnasında ipliklerde kopma engelleniyor. Böylece özellikle polyester kumaşlarda sarım esnasında statik elektriğin yarattığı olumsuz etkiler ortadan kaldırılıyor. Ayrıca, geliştirdiğimiz, geniş sıcaklık ve pH aralığında çalışabilen yeni hidrofil silikon ürünü ile kumaşın hidrofilliğinde gerileme yaratmadan üstün yumuşaklık elde edilebiliyor” diye konuştu.

“Yeni pazarlarda bayilik kurmak için çalışmalara başladık”

Firma olarak 25 yıllık tecrübe ve sahip oldukları know-how ile 2005 yılında yurtdışı pazarlara açılmaya karar verdiklerini dile getiren Koray İlter, gerekli yatırımlar ve yoğun pazar araştırmaları sonucu bir yıl içinde ilk ihracatı gerçekleştirdiklerini hatırlattı.  “2009 yılında yaşanan küresel krizin de etkileri ile toplam ciromuzu artırma hedefini gerçekleştiremesek de, özellikle Ortadoğu ve Güneydoğu Asya ülkelerine yaptığımız ürünlerin ihracatını yüzde 5 oranında artırmayı başardık” diyen İlter, kriz döneminde birçok firmanın yatırımlarına ara verirken, firma olarak 2008 yılında yapımına başladıkları yeni üretim tesisi yatırımına devam ettiklerini açıkladı. Sürdürülebilir büyüme sağlayabilmek ve iç pazardaki dalgalanmaların şirket cirosuna etkisini azaltmak gerektiğini söyleyen İlter, 2010 yılında ihracata daha fazla önem vermeye karar verdiklerini, bu kapsamda yeni pazarlarda bayilik oluşturmak için yoğun çalışmalara başladıklarına dikkat çekti. Şirketin tescilli markalarına yenilerini ilave etmek için gerekli başvurularda bulunduklarını vurgulayan İlter, “2010 yılı sonunda ihracat ciromuzu en az yüzde 10 artırmayı ve satış yaptığımız dış pazarlara en az bir yenisini eklemeyi hedefledik. Bu kapsamda Sri Lanka, Malezya, Hindistan ve Özbekistan gibi birçok ülkede temaslarda bulunduk. Deneme satışları için son aşamaya geldik” dedi.

Koray İlter, küresel krizin en çok etkilediği sektörlerin başında tekstilin geldiğini, sektördeki daralmanın doğal olarak yardımcı kimyasal üreticilerini de derinden etkilediğini ifade etti. Sektörün 2010 yılında yeniden bir hareketlenme gösterse de, kriz öncesi üretim rakamlarına ulaşmasının uzun zaman alacağını söyleyen İlter, sözlerini şöyle tamamladı: “Türkiye tekstilinin daha özellikli ürünler ile teknik kumaşa yönelmesi ve markalaşmasını artırması sonucu, önümüzdeki dönemlerde güçlü yerini koruyacağına inanıyorum.”