27
Вакансии
L'OREAL GROUP
Sales Executive (m/f)
Permanent · SOFIA
ESTÉE LAUDER COMPANIES
Key Account Manager
Permanent · SOFIA
SALOMON
Vie -Industrial Quality Engineer Bulgaria M/W - Salomon Wintersports Equipment
Permanent · CHEPELARE
BEIERSDORF
Junior Key Account Manager
Permanent · SOFIA
BEIERSDORF
Brand Manager
Permanent · SOFIA
ESTÉE LAUDER COMPANIES
Multi-Brand Beauty Advisor, Sofia
Permanent · SOFIA
H&M
Sales Advisor (Bulgaria Mall)
Permanent · SOFIA
H&M
Sales Advisor
Permanent · SOFIA
H&M
Hiring Day Мол Парадайс, София, – Продавач – Консултант на Пълен Или Непълен Работен Ден
Permanent · SOFIA
H&M
Sales Advisor (The Mall)
Permanent · SOFIA
H&M
Sales Advisor (Mall Plovdiv)
Permanent · PLOVDIV
H&M
Sales Advisor (Mall Rousse)
Permanent · RUSE
H&M
Sales Advisor (Paradise Center)
Permanent · SOFIA
SALOMON
Vie - Ingénieur.e Qualité Industrielle H/F Site Bulgarie - Salomon Wintersports Equipment
Permanent · CHEPELARE
BEIERSDORF
Marketing & Shopper Intern
Internship · SOFIA
H&M
Hiring Day Бургас – Продавач – Консултант на Пълен Или Непълен Работен Ден
Permanent · BURGAS
H&M
Sales Advisor
Permanent · STARA ZAGORA
MASSIMO DUTTI
Visual Merchandiser
Permanent · SOFIA
OYSHO
Продавач-Консултант
Permanent · SOFIA
BERSHKA
Продавач-Консултант
Permanent · BURGAS
ZARA
Продавач-Консултант
Permanent · SOFIA
STRADIVARIUS
Продавач-Консултант
Permanent · SOFIA
Автор
Kobiden
Опубликовано
30 июл. 2010 г.
Время чтения
4 минут(-а,-ы)
Скачать
Загрузить статью
Печать
Размер текста

RodiMood, gelecek yıl 2 kat büyüme hedefinde

Автор
Kobiden
Опубликовано
30 июл. 2010 г.

İSTANBUL - 2006 yılında üretimden çekilen ve yeni bir konseptle tüketicilerin karşısına çıkan RodiMood, son iki yılda yüzde 100 büyümeyi başardı. Şu an 152 mağazası bulunan RodiMood, yıl sonunda 170 mağazaya ve 240 milyon TL'lik ciroyu ulaşmayı hedefliyor. 53 ilde toplam 67 bin metrekarelik alanda hizmet veren RodiMood, 2011'de ise yüzde 200 büyümeyi hedefliyor.

RodiMood
RodiMood


RodiMood Yönetim Kurulu Üyesi Fettah Kazancı, 30 yıldır bu sektörde olduklarını belirterek, "Türkiye'de çok az insanın yaptığı mağazacılık sektörüne ilk girenlerdeniz. O zamanlar Avrupa ve Amerika'da mağazacılık sisteminin Türkiye'ye gelmeyeceğini düşünüyorduk. Ama şimdi bu alanda Türkiye çok gelişti" dedi. 2006 yılında stratejik hedefler belirlediklerini açıklayan Kazancı, "Pazar araştırması yaptık ve bunun neticesinde gördük ki; aslında pazarda yeni bir şekillenme var. Pazarda herkes aynı şeyi üretir hale gelmiş. Başta jean olmak üzere her çeşit ürün üretiliyor" dedi.

Pazarda pahalı, orta ve uygun fiyatlı olmak üzere üç fiyat aralığı bulunduğuna dikkat çeken Kazancı, "Orta grup ve tabii ki; uygun fiyat burada çok önemli. Pazarı belirleyen iki husus budur. Biz yerli marka olarak daha büyük ama daha uygun fiyatlı geniş yelpazeyi tercih ettik. Hedeflediğimiz pazarda ismimiz Rodi Jeans olarak biliniyordu ve kot markası olarak anılıyorduk. Bu değişim sürecinde karar alarak, sadece gençler değil kendini genç hisseden kesime ve sadece kot değil tüm aile bireylerinin kendinden bir şey bulacağı bir ürün gamını geliştirdik. Adımızı da RodiMood olarak lanse etmeye başladık. Yaptığımız araştırmalarda alışverişin ağırlıklı olarak bayanlar tarafından yapıldığını gördük. Her kesime hitap eden bir konumda olmamız gerektiğini düşündük" diye konuştu.

Üretimden çekildi büyümenin yolu açıldı

2006 yılında üretimden çıktıklarını da kaydeden Kazancı, "Üretim, işlerimizi çok ciddi hantallaştırıyordu ve ayrı bir maliyet yükü getiriyordu. Kendimiz üreterek global ekonomi içerisinde Türkiye'de rekabet etmek çok zordu ve bu kararı aldık. Birçok hizmeti dışarıdan alıyoruz. Mesela depomuz yok. Lojistik hizmetini de dışarıdan alıyoruz" dedi. 2006 yılında 110 mağazaları olduğuna dikkat çeken Kazancı, "Şu anda 120 mağazamız ve 32 de franchise'ımız bulunuyor. Ağustos ayında 10 mağaza daha açacağız ve mağaza sayımız toplamda 162'ye ulaşacak. Yine Ağustos ayı sonunda istihdamımız da 1.800'e yükselecek. Yıl sonunda mağaza sayımızı 170'e çıkaracağız. Üretimimizin ağırlıklı olarak yurtdışında yaptırıyoruz. Bangladeş, Sri Lanka, Myanmar, Hindistan ve Pakistan bu ülkelerin başında geliyor. Global markaların ürettiği yerlerde biz de üretim yaptırıyoruz" şeklinde konuştu.

Yıl sonu hedefi 240 milyon TL

RodiMood CEO'su Ahmet Can, en büyük yatırımı IT'ye yaptıklarını kaydederek, "Sadece bu alanda yaptığımız yatırım son 2 yıl içerisinde 2 milyon dolar. İki yılda mağaza alanında yaptığımız yatırım ise 20 milyon dolar. Değişim sürecinde harcadığımız rakam bu. Metrekaremizi de üçe katladık. 2002 yılında 68 milyon TL olan ciromuz, 2008 yılında 118 milyon TL'ye çıktı. 2010 yılında ise hedefimiz 240 milyon TL. Göstergeler bu rakamı rahatlıkla yakalayabileceğimizi gösteriyor" dedi. Pazarda oyuncu sayısının her geçen gün arttığına dikkat çeken Ahmet Can, "Artık küçük ölçekli firmalar yerine büyük ölçekli firmalar artıyor. Piyasadaki firmaların yüzde 50'si organize olamayan firmalardan oluşuyor. Bu da bizim pazarda daha fazla noktada olmamızın gerektiğini gösteriyor. Özellikle bizim gibi yerli markaların daha fazla mağaza açmalarını teşvik ediyor. Pazarda yabancı firmaların da ilgisi büyük ve yakın zaman içerisinde başta AVM olmak üzere caddelerde büyük yabancı firmaların yaygınlaşacağını düşünüyoruz" dişe konuştu.

Komşuya mağaza açacak

Geldikleri noktada bu kadar büyümeyi beklemediklerini de ifade eden Ahmet Can, "Temkinli gidelim dedik. 2009 yılında yaşanan krizde müşteri uygun fiyatlı ürüne odaklanmaya başladı. Tasarım güzel, güncel ve dinamik olacak. Renkler ve trendler tutacak. İşte bunu yakalayabilen firmalar müşterilerin ilgisini çekiyordu. Biz bu çizgiyi izleyerek geçen yıl segmentimizde dördüncü sıraya yerleştik" dedi. Yurtdışından talepler olduğuna da dikkat çeken Ahmet Can, "İlişkilerimizi sıcak tutuyoruz. Niyetimiz 2011 yılında bir sürpriz yaparak, komşu ülkelerden birinde mağazalaşmaya gitmek. Bu ülkeler Ukrayna, Azerbaycan ve Suriye olabilir" dedi. Ahmet Can ayrıca, Yards markasını nadasa bıraktıklarını, 2012 yılında bu marka için de yeni bir atılım gerçekleştireceklerini ifade etti.