Автор
Kobiden
Опубликовано
17 дек. 2010 г.
Время чтения
3 минут(-а,-ы)
Скачать
Загрузить статью
Печать
Размер текста

Tekstil sektörü 2011 yılında 17 milyar $ ihracat bekliyor

Автор
Kobiden
Опубликовано
17 дек. 2010 г.

Tekstilciler, Türkiye'nin tek moda fuarı olan Collection Premiere İstanbul (CPI), İstanbul Fashion Week ve Shoping Fast gibi tekstil sektörünü harekete geçiren fuar ve organizasyonlar sayesinde, 2011 yılında 16-17 milyar dolar ihracat geliri bekliyor. İstanbul Hazırgiyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği (İHKİB) Başkanı Hikmet Tanrıverdi, İstanbul'un, Avrupa, Ortaoğu, Uzakdoğu ve Afrika'nın fuar merkezi olabilecek durumda olduğunu belirterek, "Geçen yıl CPI'ın birincisini düzenlemiştik. Bu fuarla bazı firmalarımız 5-6, bazıları ile 1-2 müşteri kazandı. Ancak, bu organizasyonların etkisini, önümüzdeki dönemde çok daha fazla göreceğiz. Avrupa kan kaybederken, İstanbul daha çok büyüyecek" dedi.

Sektörün istihdamı 170 bin kişi arttı

CPI'ın tanıtımı için düzenlenen basın toplantısında konuşan Tanrıverdi, her başlangıcın belirli zorluklar içerdiğini, bu zorlukların ise yavaş yavaş çözüleceğini söyledi. İstanbul'u bir moda merkezi haline getirmek adına, hayallerinin bulunduğunu ifade eden Tanrıverdi, "En büyük hayalimiz, fuarlardan dolayı otellerde yer kalmadığını görmek" dedi. İstanbul'da düzenlenmeye başlayan moda fuarlarının etkisiyle üretimin artığını, bunun da istihdama olumlu etkisi olduğuna dikkat çeken Tanrıverdi, "2008 yılında kriz nedeni ile sektörümüzde yaklaşık 200 bin istihdam kaybı yaşanmaştı. Şu anda ise yaklaşık 170 bin kişi yeniden sektöre girdi. Bu da sektörün düzeldiğini gösteriyor" dedi.

Bu yıl ikincisi düzenlenecek olan CPI'ın, uluslararası moda takvimine de girdiğine vurgu yapan Tanrıverdi, "İspanya, İtalya, Portekiz, Almanya ve Fransa gibi ülkelerin destek alanına da girdi. Bu ülkelerin desteklerinden de yararlanılacak" açıklamasında bulundu.

Dünyanın en büyük fuarcılık şirketlerinden Alman IGEDO ile İTKİB ortaklığı ile düzenlenen CPI'ın, Avrupa ile Ortadoğu'yu İstanbul'da buluşturacağını ifade eden Tanrıverdi, "2-4 Şubat tarihleri arasında İstanbul Fashion Week ile birlikte Santral İstanbul'da gerçekleştirilecek olan CPI, Türk modasının dünyaya açılan yeni yüzü olacak. Dünya moda endüstrisindeki pek çok olumsuzluğa rağmen, Türkiye'nin şanslı bir konumda olduğunu ifade eden Tanrıverdi, yıl sonu itibariyle hazırgiyim ve konfeksiyon ihracatının 14.5 milyar dolar civarında gerçekleşmesini beklediklerini bildirdi. CPI'ın yaratacağı pozitif atmosfer ile 2011 yılı için 16-17 milyar dolar aralığında bir ihracat rakamı hedeflediklerini belirten Tanrıverdi, "Başta ABD ve Rusya olmak üzere, Romanya, Kazakistan, Tunus ve İran gibi pazarlarda yüzde 60 ile yüzde 23 arasında değişen oranlarda artış sağlanması, alternatif pazarlarla birlikte 2011'de hazırgiyim ve konfeksiyon ihracatının daha fazla ivme kazanacağına işaret ediyor. Alternatif pazarlarda büyümeye ilişkin ortaya çıkan bu pazarlar, CPI'ın hedef pazarları noktasında nedenli doğru bir çizgide ilerlediğini ortaya koyuyor" diye konuştu.

1 milyon euroluk bütçe ayrıldı

CPI İcra Kurulu Başkanı Volkan Atik ise CPI'a yerli ve yabancı yaklaşık 90 firmanın katılacağını bildirdi. Geçen yıl 32 bin kişiyi fuarda ağırladıklarını açıklayan Atik, bu yıl da CPI'ın tanıtımı için 40 ülkede çalışmalar düzenlediklerini ifade etti. Atik, CPI için 1 milyon Euroluk bütçe ayrıldığını, bu bütçenin de harcandığını bildirdi.