Автор
Referans
Опубликовано
11 авг. 2010 г.
Время чтения
2 минут(-а,-ы)
Скачать
Загрузить статью
Печать
Размер текста

Tekstilci krizin kaybını telafi etti

Автор
Referans
Опубликовано
11 авг. 2010 г.

Türkiyeli tekstilciler, talep darlığına rağmen ihracatta kriz öncesine dönmeyi başardı.


İstanbul Tekstil ve Hammadde İhracatçıları Birliği (İTHİB) Başkanı İsmail Gülle, hükümetin ‘tekstilin 10 yıllık ömrü kaldı' dediği bir dönemde satışlarını kriz öncesi döneme göre yüzde 20 artırmayı başardıklarını söyledi. Gülle, "Bir zamanlar bitti denilen sektörümüzde son iki yıl içinde 400 milyon dolarlık yeni yatırım yapıldı. Demek ki sektörün ışığı hâlâ yanıyor" dedi.

Tekstil sektörü ve ihracattaki son durumu değerlendirmek üzere bir grup gazeteciyle bir araya gelen Gülle, 2009'un ikinci yarısından itibaren yeniden toparlanmaya başladıklarını belirterek bu dönemde alternatif pazar yaratma hedefiyle ilk kez Karayip ülkesi Belize'ye pamuk ipliği, tropikal sıcak ülke Jamaika'ya ise pelüş sattıklarını kaydetti. Sektörde sipariş ve fiyat artışının birlikte yaşandığını kaydeden Gülle, çok daha farklı ülke pazarlarına giriş için çalıştıklarını söyledi.

Tüm bu olumlu gelişmelere karşın son 3 yılda 200 tekstil fabrikasının kapandığını hatırlatan Gülle, "Buna rağmen, üretimde bir düşüş olmadı, kapanan fabrikaları ya yeni yatırımcılar aldı ya da mevcut fabrikalar kapasitelerini artırarak daha randımanlı çalıştı" diye konuştu.



400 milyon dolarlık yatırım

Krizin etkilerinin silinmesiyle birlikte sektörde yeni yatırımlar için de düğmeye basıldığını ifade eden Gülle, Türkiye mevcut iplik kapasitesinin yüzde 20'si kadar yeni yatırım yapıldığını vurguladı. Gülle, "Bir zamanlar bitti denilen sektörümüzde son iki yıl içinde 400 milyon dolarlık yeni yatırım yapıldı. Demek ki sektörün ışığı hâlâ yanıyor" dedi.