Автор
Zaman
Опубликовано
19 июл. 2010 г.
Время чтения
4 минут(-а,-ы)
Скачать
Загрузить статью
Печать
Размер текста

Türk hazır giyim firmaları, gözünü Kuzey Irak'a dikti

Автор
Zaman
Опубликовано
19 июл. 2010 г.

Irak'ın kuzeyi ile Türkiye arasında gelişen ikili ilişkileri ve küresel krizi fırsata çevirmek isteyen Türk hazır giyim firmaları, gözünü Kuzey Irak pazarına dikti.



Türk hazır giyim markalarından DeFacto, Erbil'in Şoreş caddesindeki mağazasını törenle açtı. Açılışa, Erbil Valisi Nevzat Hadi, Türkiye'nin Erbil Başkonsolosu Aydın Selcen, Türkiye Ticari Ataşesi Deniz Kutlu, Erbil Polis Müdürü Albay Abdulhalık Talat, DeFacto'nun Erbil Mağazası sahibi Saad Kerim, THY Erbil Müdürü Fevzi Süloğlu ile çok sayıda davetli katıldı.

Hayırlı olsun dilekleri ile açılan DeFacto mağazasında, hem kadın hem de erkek ürünleri yer alıyor. Yüksek iş hacmi ve yatırım teşvik yasalarıyla gelişen Kuzey Irak, adeta yatırımcı ve ihracatçıların gözde pazarı haline geldi.

Küresel ekonomik krizin etkilerinden uzak, hızla gelişen ve yeniden yapılanan Kuzey Irak, artan ihtiyaç ve taleplerin hemen hemen tamamını ithalatla karşılayan bir bölge durumunda olması Türkiye'nin önde gelen markalarını dikkatini çekiyor.

BÖLGEDE PAZARLARININ ÇOĞUNLUĞUNDA TÜRK MARKALARI HAKİM

Erbil Valisi Nevzat Hadi, bölgenin şu anki gelişen durumunun bir değişim noktası olarak algılandığını belirtti. Eskiden kalitesiz ve marka olmayan her türlü malzemenin bölgeye girdiğine dikkat çeken Hadi, bölgede yaşanan değişikliklerle birlikte marka ürünlerin bir ihtiyaç haline geldiğini kaydetti.

Artık bölge insanın kaliteyi aradığını söyleyen Hadi, "Bölgede gözle görülen bir farklılıkla açılan yerlerin çoğu Türk ve dünya markasıdır. Mesela bugün burada DeFacto'nun açılışını yaptık. Bu da buradaki pazarın güçlü ve daimi olduğunu ve bölgede ekonominin geliştiğini gösteriyor. İnsanların geliri yükseldikçe artık iyi markaları aramaya başlıyorlar. Genel olarak bölgedeki pazarlarımıza ve Erbil'e bakıldığında malların çoğunluğu Türk markalardır. Bunu da burada Türk pazarın uzantısı olarak görüyor ve hissediyoruz. Dekorundan malzemesine kadar açılan yerler Türkiye'deki pazarları hatırlatıyor. Bu ikili ilişkilerin güçlü olduğunu hem de Türkiye'nin komşu ülke olduğunu gösteriyor. Zaten bölge hükümetinin de stratejisi bu tür projeleri destekliyor." diye konuştu.

"BÖLGE İLE TÜRKİYE ARASINDA EKONOMİK İLİŞKİLER ÇOK İLERİYE GİTMİŞTİR"

Erbil Valisi Hadi, Bölge ile Türkiye arasında ekonomik ilişkilerin iyi mesafe kat ederek çok ileriye gittiğini kaydetti. Siyasi ve ekonomik ilişkilerin birbirini tamamlayıp takviye ettiğini vurgulayan Hadi, "Ne kadar ekonomik ilişkiler güçlenirse o kadar da siyasi ilişkiler üzerine etkisi olur. Eğer siyasi ilişkilerde ileriye giderse o zaman ekonomik ilişkilerin daha ileriye gitmesi için çaba gösterir." ifadelerini kullandı.

TÜRKİYE'NİN BÖLGEDE ADI BİR KALİTENİN TESCİLİ ANLAMINDA

Türkiye'nin Erbil Başkonsolosu Aydın Selcen ise bölgeye Türk markalarının gelmesinin, derinleşen ve genişleyen ekonomik ilişkilerin bir göstergesi olduğunu söyledi. Türkiye ile bölgenin ilişkilerinin daha da genişleyeceğini kaydeden Aydın Selcen, şu hali ile dahi bölgenin Türkiye'nin iş ortakları arasında ilk ona rahatlıkla girdiğini vurguladı.

Selcen, "Sayın Dış Ticaretten Sorumlu Devlet Bakanı Zafer Çağlayan'ın belirttiği üzere, ticaret iyi siyasi ilişkilerin anahtardır. Bundan memnun oluyoruz. Burada çarşıda gezdiğimiz zaman hep Türkiye markalarını görüyoruz. Türkiye'nin adı burada bir kalitenin tescili anlamında kullanılıyor. Bundan da memnuniyetlik duyuyoruz. Gerek komşu ülkelerle rekabette, gerekse uzak doğu ülkelerle rekabette ön planda olduğumuzu görmekten memnuniyet duyuyoruz. İnşallah müteşebbislerimiz buraya daha fazla gelecek daha fazla yatırımlar yapacaklar. Yalnız burada al-sat'tan ziyade yatırım bekleniliyor. Biz de bu iyi ilişkileri daha da ilerletmek için ekibimizle çalışacağız." dedi.

TİCARET SİYASİ İLİŞKİLERİN TEMELİNİ ATAN BİR FAKTÖR

Irak'ta artık insanların markaya önem vermeye başladığını ifade eden Türkiye Erbil Ticari Ataşesi Deniz Kutlu, bölge insanının marka giyinmeye ve marka mağazaları ziyaret etmeye başladığı vurguladı. Bunun da en son örneğini yeni açılan DeFacto mağazasında gördüklerini ifade eden Kutlu, "Bu nedenle birçok Türk markası Erbil'de faaliyet gösteriyor. Bunun daha da artmasını bekliyoruz. Biz de burada elimizden gelen desteği vermeye çalışıyoruz. Firmalarımızın bölgeye mutlaka gelip görmelerinde fayda olduğunu düşünüyoruz." şeklinde konuştu.

Ticaretin siyasi ilişkilerin temelini atan bir faktör olduğunu söyleyen Ataşe Kutlu, Türkiye'nin Irak'la ticaret hacminin 6 milyar dolar olduğunu kaydetti. Kutlu, "Bunun 5.2 milyar doları ihracat. 5.2 milyar dolar ihracatını ise büyük bir bölümümü tekstil ve konfeksiyon ürünleri oluşturuyor. Bugün de burada DeFacto açılışındayız. Bu tür mağazaların ikili ilişkilere mutlaka etkisi var. Örneğin Vali ve diğer yetkililer bir üretim tesisinin açılışından böyle bir yerin açılışına kadar her yere gidip açılışlara bizzat katılıp, teşvik ediyorlar. Ticaret siyasi ilişkilerinde temelini atan bir faktördür." diye konuştu.