Автор
Sans source
Опубликовано
2 авг. 2010 г.
Время чтения
3 минут(-а,-ы)
Скачать
Загрузить статью
Печать
Размер текста

Türk tekstilinin Almanya açılımı !

Автор
Sans source
Опубликовано
2 авг. 2010 г.

İSTANBUL - Türk tekstil ve hazır giyim ihracatında önemli bir paya sahip olan Almanya ile ilişkileri daha ileriye götürmek amacıyla kolları sıvayan İstanbul Tekstil ve Konfeksiyon İhracatçı Birlikleri (İTKİB) Almanya’nın moda merkezi olan Kuzey Ren Vestfalya eyaletinin ekonomi temsilcileriyle bir araya geldi. İTKİB Başkanı Hikmet Tanrıverdi, yaptığı konuşmada Almanya ile Türk moda sektörünün işbirliğinin devam edeceğini söyledi.



İhracatta üst sıralarda
İstanbul Tekstil ve Konfeksiyon İhracatçı Birlikleri İTKİB Başkanı Hikmet Tanrıverdi, Türkiye ekonomisinde tekstil ve hazır giyim sektörünün lokomotif olduğunu Almanya’nın bu süreçte önemli bir rol oynadığını kaydetti.
Almanya’nın en yüksek nüfus yoğunluğuna sahip eyaleti Kuzey Ren Vestfalya (NRW) ile moda ve tekstil alanındaki ilişkileri geliştirmek amacıyla düzenlenen basın toplantısında konuşan Tanrıverdi, Almanya’nın Türk moda endüstrisinin en önemli alıcıları arasında yer aldığını belirtti.

IGEDO ile işbirliği
Uluslararası ticaretin önemli araçlarından olan moda fuarlarına yeni bir organizasyonu kattıklarını belirten Tanrıverdi, 26-28 Ağustos 2010 tarihleri arasında CPI (Collection Premiere İstanbul) ile moda endüstrisinin global oyuncularının Türkiye’de ağırlanacağını dile getirdi.

Ay sonunda fuar var
Hikmet Tanrıverdi, “Hazır giyim alanında dünyanın en büyük fuar organizasyon şirketi olan Alman IGEDO ile uzun yıllara dayanan işbirliğimiz bulunuyor. İTKİB ve IGEDO, CPI için tüm altyapısını ortak bir havuzda buluşturdu” diye konuştu.
26-28 Ağustos tarihleri arasında gerçekleştirilecek olan CPI’da 300 kadın, erkek ve çocuk, iç giyim, aksesuvar ve genç moda markaları yer alacak. İTKİB ile fuara katılacak firmaların yüzde 50’sinin Türk firmaları olmasına karar verdiklerini belirten IGEDO Yöneticisi Philipp Kronen, “Diğer firmaların Batı Avrupa’dan gelmesini hedefledik. Alman firmaları da olacak” diye konuştu.
Türkiye’nin önde gelen giyim firmalarından biri olan Sarar’ın eyaletin en büyük metropolü olan Düsseldorf’ta merkezi bulunuyor. Türkiye ile Kuzey Ren Vestfalya’nın uzun yıllardan beri birbirleri için önemli birer ekonomik ortak olduklarını dile getiren eyaletin Ekonomi, İnşaat, İskân ve Ulaştırma Bakanlığı Genel Müdürü Friedrich-Wilhelm Wagner, çeşitli sektörlerden 280 Türk firmasının bölgede yatırım yaptığını, moda merkezi kabul edilen eyalette Türk firmalarına da yer vermek istediklerini kaydetti.

Başkonsolosa vize sitemi
2008-2009 yıllarında Almanya’ya yapılan hazır giyim ihracatının 3.7 milyar dolardan 3.2 milyara gerilediğini belirten Tanrıverdi “2010 yılının ilk beş aylık döneminde Türkiye’nin hazır giyim ihracatı yüzde 14.5 artarken Almanya’ya ihracat yüzde 10.6 ile sınırlı kaldı” dedi.
İTKİB Başkanı Hikmet Tanrıverdi, Alman Başkonsolosu Brita Wagener’in de bulunduğu toplantıda yaşanılan bu olumsuzlukta Türk ihracatçılarının Almanya ile yaşadığı vize sorununun da payı olduğunu kaydetti.
İTKİB Başkanı Hikmet Tanrıverdi, “Ekonomik ilişkilerimizi güçlendirmek, CPI gibi yeni oluşumları hayata geçirmek istiyorsak vize gibi bir problemi hiçbir koşulda yaşamamalıyız” ifadelerini kullandı.


Copyright © 2010 Radikal. Tüm hakları saklıdır.