Автор
Reuters API
Переводчик
Gözde Meriç
Опубликовано
26 июн. 2018 г.
Время чтения
2 минут(-а,-ы)
Скачать
Загрузить статью
Печать
Размер текста

Türkiye ABD'ye Karşı Misilleme Gümrük Vergileri Getirmeye Başladı

Автор
Reuters API
Переводчик
Gözde Meriç
Опубликовано
26 июн. 2018 г.

Türkiye, Washington'ın ortaya koyduğu "tedbirsiz" ve "desteksiz" ilave çelik gümrük vergilerine karşı Amerika Birleşik Devletleri'ne 266,5 milyon USD tutarında misilleme gümrük vergileri getireceğini açıkladı.


Amerika Birleşik Devletleri Türkiye'nin ihracat yaptığı beşinci en büyük ülke ve resmi verilere göre, 2017 yılında ticaretin miktarı 20,6 milyar USD oldu - Reuters


Gümrük vergileri ABD'den ithal edilen kömür, kağıt, ceviz/badem, tütün, işlenmemiş pirinç, viski, otomobil, kozmetik, makine ekipmanı ve petrokimya ürünlerine uygulanacak.

Türkiye tarafından yapılan açıklamada, Türkiye tarafından ABD'ye uygulanan toplam gümrük vergisi yükünün Türkiye'ye ABD tarafından uygulanan gümrük vergilerinden dolayı karşı karşıya kaldığı ilave maliyetler ile orantılı olduğu ifade edildi.

Gümrük vergilerinin orantılı olduğu, diyalogu teşvik ederken, Türkiye'nin çıkarlarını korumak üzere tasarlandıkları belirtildi.

ABD Başkanı Donald Trump, Mart ayında, çelik üzerinde yüzde 25 ve alüminyum üzerine ise yüzde 10 ithalat vergileri uygulama kararı almış ve diğer ülkelerin kürsel ticaret savaşı riskini artırdığı yönündeki eleştirilerine maruz kalmıştı.

ABD gümrük vergileri, geçici muafiyet sürelerinin dolmasının ardından 1 Haziran tarihi itibariyle, ticaret iş ortaklarının en büyüklerinden olan, Avrupa, Kanada ve Meksika'da uygulanmaya başladı.

Amerika Birleşik Devletleri Türkiye'nin ihracat yaptığı beşinci en büyük ülke ve resmi verilere göre, 2017 yılında ticaretin miktarı 20,6 milyar USD oldu.

Türkiye'nin ABD ile aktif, sağlam ve karşılıklı ticari ilişki sürdürme kararını sürdürdüğü belirtildi.
 

© Thomson Reuters 2024 All rights reserved.