Автор
Sans source
Опубликовано
15 июл. 2010 г.
Время чтения
3 минут(-а,-ы)
Скачать
Загрузить статью
Печать
Размер текста

Türkiye Çin'e fason üretim yapmaya başladı

Автор
Sans source
Опубликовано
15 июл. 2010 г.

Çin'in de ABD'ye karşı olan sözleşme yükümlülüklerini yerine getirebilmek için mallarını Türk tekstilcilerine diktirmeye başladığını ifade etti.



İzmir'de tekstil ve konfeksiyon sektöründe faaliyet gösteren KOBİ düzeyindeki firmaların üretim yaptığı MTK Sitesi'nin tanıtımı için İzmir Ekonomistler Derneği üyeleriyle basın toplantısı düzenlendi. Yönetim Kurulu Başkanı Pamuk, 823 bin metrekare alan üzerindeki sitede 755 işyeri bulunduğunu ve yüzde 92'sinin dolu olduğunu belirtti. Yaklaşık 15 bin kişinin çalıştığı siteden yılda 150 milyon dolar ihracat yapıldığını, bunun da İzmir'in sektördeki ihracatının yüzde 15'ine tekabül ettiğini vurgulayan Pamuk, aynı sektörden tesislerin birarada bulunduğu Türkiye'nin en büyük sektörel çarşısı olduğunu söyledi.

Enerji kullanımında haziran ayında, geçen yıla göre yüzde 14'lük artış yakalandığını ifade eden İrfan Pamuk, ''Firmalar, krizin getirdiği etkilerin yarısını kapatabildi. Kriz öncesine dönebileceğimizi sanmıyoruz. Siparişler artsa da kâr marjı çok düştü. Enerji kullanımındaki artış, istihdam oranlarına yansımadı. Şirketler, az çalışanla verimliliği arttırmaya çabalıyor.'' dedi.

Son dönemde bütün dünyada pamuk sıkıntısı çekildiğini, Hindistan ve Pakistan gibi büyük üreticilerin ihracatını durdurduğunu ifade eden MTK Yönetim Kurulu Başkanı Pamuk, doların avro karşısında değer kazanması sebebiyle Uzakdoğu ülkelerinin maliyetlerinin artmaya başladığını kaydetti. Çin gibi ülkelerde işçi ücretlerinde artışların yanısıra devlet teşviklerinin kalkmaya başladığını belirten Pamuk, bütün bu gelişmelerin Türkiye'nin şansını arttırdığına dikkat çekti.

İrfan Pamuk, şunları söyledi: ''Avrupa'daki alıcı, Türkiye'den 5 liraya alacağı malı Çin'den 4 liraya almak istemiyor. Biz daha kaliteli ve hızlı üretim yapmamız ve lojistik avantajımız nedeniyle daha çok tercih edilmeye başlandık. Özellikle Avrupa'daki küçük mağazalar, artık Türkiye'yle çalışmayı tercih ediyor. Geçmişte bizimle çalışmayı bırakarak Uzakdoğu'ya yönelen birçok alıcı da tekrar bize döndü. Yunanistan'daki üreticilere verilen siparişler de bize kaymaya başladı. Avrupalı alıcılar, bu ülkedeki kriz nedeniyle kendilerini garantiye almak istiyor.

Son dönemdeki ilginç gelişmelerden biri de ev tekstilinde yaşandı. Çin'in büyük ev tekstili üreticilerinden biri, pamuk sıkıntısı sebebiyle ABD'den aldığı bir siparişi yetiştirmekte zorlanınca, cezaya uğramamak için zararına da olsa Türkiye'deki tesislerde fason üretim yaptırmaya başladı. Bu geçici bir sıkıntı olsa da sektördeki durumu iyi anlatabilir. Bu nedenle çok sayıda Çinli firmanın Türkiye'de ortaklıklar konusunda girişimleri olduğunu biliyoruz. Şu anda sitede ihracat yapan firmalar, iki üç ay boyunca gece gündüz çalışarak siparişleri yetiştirmeye çalışacak."

Pamuk, iç piyasada ise kriz sonrası tüketicilerin, kampanyaları daha kararlı takip eder hale geldiğini, artık ihtiyaç duyulmayan ürünün alınmadığı bir döneme girildiğini belirterek, şu anda yaz mevsimi sebebiyel durgun olan piyasanın sonbaharda problemsiz açılmasını beklediklerini ifade etti.

MTK Tekstilciler Sitesi Yönetim Kurulu Üyesi Ahmet Tunaboylu ise malını satmak için çaba gösteren ve bu dönemde daha fazla pazar arayanların, krizden etkilenmediğini ifade etti.
Bu arada MTK ve Buca Ege Giyim Sanayicileri Organize Sanayi Bölgesi'nin yaptığı ve Avrupa Birilği tarafından desteklenen bir projeyle tekstil çalışanlarının bilgi ve deneyim seviyesinin saptanarak kategorilere göre sertifikalandırılacağı, ücretlerin de bu sertifika üzerinden değerledirileceği ifade edildi.

Copyright © 2010 Star Gazete. Tüm hakları saklıdır.