27
Вакансии
ESTÉE LAUDER COMPANIES
Key Account Manager
Permanent · SOFIA
SALOMON
Vie -Industrial Quality Engineer Bulgaria M/W - Salomon Wintersports Equipment
Permanent · CHEPELARE
BEIERSDORF
Junior Key Account Manager
Permanent · SOFIA
BEIERSDORF
Brand Manager
Permanent · SOFIA
L'OREAL GROUP
Sales Executive (m/f)
Permanent · SOFIA
ESTÉE LAUDER COMPANIES
Multi-Brand Beauty Advisor, Sofia
Permanent · SOFIA
H&M
Sales Advisor (Bulgaria Mall)
Permanent · SOFIA
H&M
Sales Advisor
Permanent · SOFIA
H&M
Hiring Day Мол Парадайс, София, – Продавач – Консултант на Пълен Или Непълен Работен Ден
Permanent · SOFIA
H&M
Sales Advisor (The Mall)
Permanent · SOFIA
H&M
Sales Advisor (Mall Plovdiv)
Permanent · PLOVDIV
H&M
Sales Advisor (Mall Rousse)
Permanent · RUSE
H&M
Sales Advisor (Paradise Center)
Permanent · SOFIA
SALOMON
Vie - Ingénieur.e Qualité Industrielle H/F Site Bulgarie - Salomon Wintersports Equipment
Permanent · CHEPELARE
BEIERSDORF
Marketing & Shopper Intern
Internship · SOFIA
H&M
Hiring Day Бургас – Продавач – Консултант на Пълен Или Непълен Работен Ден
Permanent · BURGAS
H&M
Sales Advisor
Permanent · STARA ZAGORA
MASSIMO DUTTI
Visual Merchandiser
Permanent · SOFIA
OYSHO
Продавач-Консултант
Permanent · SOFIA
BERSHKA
Продавач-Консултант
Permanent · BURGAS
ZARA
Продавач-Консултант
Permanent · SOFIA
STRADIVARIUS
Продавач-Консултант
Permanent · SOFIA
Автор
Kobiden
Опубликовано
29 окт. 2010 г.
Время чтения
6 минут(-а,-ы)
Скачать
Загрузить статью
Печать
Размер текста

İhracatçılar pamuk fiyatlarında yeni sezonda düşüş bekliyor

Автор
Kobiden
Опубликовано
29 окт. 2010 г.

Tüm dünyanın artan pamuk fiyatlarına kilitlendiğini belirten Ege Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Sabri Ünlütürk, pamuk fiyatlarının yeni sezonla birlikte düşüşe gececeğini söyledi.

Uluslararası Pamuk İstişare Konseyi'nin (ICAC) 69. Genel Kurul Toplantısı'nı değerlendiren Ünlütürk, dünya genelinde pamuk fiyatlarının 1.11 dolar/lbs seviyesini gördüğüne işaret ederek, "Tüm dünya pamuk fiyatlarına kilitlenmiş durumda. Uluslararası Pamuk İstişare Konseyi Genel Kurul Toplantısı böyle bir süreçte çok daha önemli hale gelmişti. Toplantıda yapılan değerlendirmeler sonucu pamuk fiyatlarının gelebileceği maksimum seviyeye geldiği, 2011/12 sezonunda dünya genelinde üretimde artış beklendiği ve fiyatların yeni sezonla birlikte gerilemeye geçeceği ortaya konuldu" diye konuştu.

Dünya genelinde başta Çin, Hindistan ve Pakistan olmak üzere önemli pamuk üreticisi ülkelerde bu yılki rekoltede beklenen daralmalara rağmen dünya pamuk üretiminin yüzde 16'lık artışla 25 milyon tona yükselmesinin beklendiğini ifade eden Ünlütürk, şöyle konuştu: "Dünya genelinde birçok ülkede düşüş kaydedilmesine rağmen 2010/11 üretim sezonunda dünya genelindeki pamuk üretimi ve tüketiminin kısmen dengede gerçekleşeceği ve stokların gelecek sezon 9 milyon ton seviyesinde kalarak fazla bir artış göstermeyeceği bekleniyor. ICAC Genel Kurulu'nda, 2008 yılının son çeyreğinde tüm dünyası etkileyen finansal kriz ile birlikte tekstil ve  konfeksiyon tüketicisi belli başlı ülke pazarlarında yaşanan durgunluğun yavaş da olsa aşıldığına dikkat çekildi. Geride bırakılan ekonomik krizin yaralarının sarıldığı bu dönemden itibaren tekstil ve konfeksiyon ürünlerine yönelik talepte ve dolayısıyla pamuk tüketiminde bir artış öngörüsü ortak fikir olarak ortaya çıktı."

ICAC Sekreteryası tarafından yapılan tahminler 2009/2010 sezonunda pamuk ortalama fiyatlarının 1994/95 üretim sezonundan bu yana en yüksek seviyeye ulaşmış olduğu yönünde. Ancak yapılan geçici tahminler özellikle 2011/12 sezonunda dünya genelindeki pamuk stoklarında bir artış beklentisine dayalı olarak fiyatların tekrar düşeceği yönünde. 2011/12 pamuk üretim sezonunda cotlook'a endeksi ortalama fiyatının 89 cent/lbs olması bekleniyor.

Pamuk aşırı değerli yüzde 11 düşebilir

Diğer yandan uluslararası piyasalarda pamuk fiyatlarını son 15 yılın en yüksek seviyesine taşıyan rallinin sona ereceği ve fiyatların yüzde 11 düşebileceği hesaplanıyor. Steel Vine Investments'dan Spencer Patton, pamuk fiyatlarını izledikleri güç endeksinin, fiyatların önce 96 sent/pound seviyesine düşeceğine ve ardından ekim sonunda 90 sente doğru çekileceğine işaret ettiğini söyledi. Fiyatların son bir yıl içinde yüzde 65 arttığına ve aşırı yüksek olduğuna dikkat çeken Patton, teknik analizlere göre düşüşün yakın olduğunu belirtti.

Pamuk arzının azalarak talebin gerisinde kalacağı endişesiyle pamuk fiyatları 28 Eylül'de New York ICE'de 1.064 dolar/pound seviyesine kadar tırmandı. Fiyatların rekor seviyeye çıkmasında dünyanın ikinci büyük tedarikçisi Hindistan'ın pamuk sevkıyatlarını 1 ay erteleyebileceğini açıklaması neden oldu.  Dün ise fiyatlar 1.012 dolar düzeyine indi.

Pamukta en büyük üretici Çin iken, en büyük ihracatçı ise ABD. Bu ülkelerde de üretimin güçlü olmaması pamuk fiyatlarında artışı destekliyor fakat analistler çıkışın çok fazla ve çok hızlı olması nedeniyle uzun vadede pamukta destek seviyesinin 80 sent olduğunu söylüyor. Yani her ne kadar fiyatlarda gevşeme beklense de, 80 sentin üzerinde kalması bekleniyor.

Steel Vine isimli yatırım şirketini geçtiğimiz yıl kuran ve ağırlıklı olarak hisse senedi piyasalarıyla emtia piyasalarına yatırım yapan Patton'un, temmuz ayında yaptığı 'vadeli şeker fiyatlarının 19 sent/pound seviyesine doğru bir ralli yapacağı' şeklindeki tahmini doğru çıkmıştı.

Harran'da hasada pamuk işçisi aranıyor

İşsizliğin en yoğun olduğu iller arasındaki Şanlıurfa'da pamuk üreticileri işçi bulma sıkıntısı yaşıyor. Tarım işçisi ailelerin çalışmak amacıyla il dışına gitmelerinden dolayı pamuk hasadına başlanan Şanlıurfa'da tarlada pamuk toplayacak işçi bulmakta güçlük çekiliyor.

Güneydoğu Anadolu Projesi'nin (GAP) devreye girmesiyle Türkiye'nin pamuk ihtiyacının üçte birini karşılayan Harran Ovası'nda hasada başlandı. Ürünlerini yetiştirme aşamasına gelinceye kadar pamuğa zarar veren çeşitli hastalıklarla mücadele eden GAP çiftçisi şimdi de ekili alanlardaki pamuklarını toplayacak işçi bulmakta sıkıntı yaşıyor.

Artan desteklemeler ve fiyatlarının yüksek olması ile kütlü pamuk üretiminin geçen yıllara oranla arttığı Şanlıurfa'da rekoltenin bu yıl 700 bin tonu geçmesi bekleniliyor.

Pamuk üreticisi Hüseyin Güleç Harran ovası ve ilin birçok bölgesinde pamuk toplamaya işçi bulanamadığını belirterek, "Bölge insanı tarım işçisi olarak görülüyor ancak bu bölgede tarım işçisi bulamıyoruz" diyerek, yaşadığı sıkıntıyı dile getirdi. Güleç "Pamuk işçileri hep kamyonlarla yapılan kazalar ile gündeme geliyor. İşçiler başka kentlere gidiyorlar. Türkiye'nin pamuk üretiminin üçte birini karşılayan Şanlıurfa ise, hem pamuk için hem de tarım alanındaki diğer ürünler için işçi bulamıyoruz. Bizim insanımız Karadeniz'e fındık toplamaya giderken biz de ülkemizin farklı illerinden tarım işçisi getirmeye çalışıyoruz" diye konuştu.

"Diyarbakır'ın taşı toprağı pamuk olacak"

Yoğun emek isteyen tarım ürünlerinin başında gelen pamuğun bu yıl az ekimi nedeni ile dünyada fiyatlar zirve yaparken, Diyarbakır Ticaret Borsası Başkanı Fahrettin Akyıl, fiyatların bu şekilde gitmesi halinde kentin taşının toprağının pamuk olacağını söyledi. Akyıl, bölgenin tarım ve hayvancılıkta potansiyelinin yeterince ayağa kaldırılmadığına dikkat çekerek, "GAP ile birlikte sulu tarımda iyi bir büyüme yakalayacağımıza inanıyorum. Bu yıl pamuk eken çiftçimizin yüzü güldü fiyatlar çok iyi. Ancak verimle ilgili bir şey söyleyemem. Diyarbakır'ın bazı ilçelerinde yeşil kurtla karşılaşıldı. Bu da verimin düşmesine neden olacak" ifadelerini kullandı. "Dünyada pamuk ekimi azaldı. Fiyatların bu yıl yüksek olmasının nedeni de bu zaten" diyerek, şöyle devam etti: "Türkiye her yıl milyar dolar bazında pamuk ithal ediyor. Ancak kendi çiftçisini iyi teşvik etmesi durumunda pamuktaki ithalat rakamlarını çok aşağı çekecektir. Gelecek yıl için pamuk ekim alanını arttırmayı düşünürken pamuk ekmeyen çiftçilerimiz de pamuk ekmeyi planlıyorlar. Gelecek yıl Diyarbakır da fiyat istikrarı devam ederse dağ taş pamuk olacak."

Pervane Tekstil Tarım Hayvancılık Limited Şirketi'nin sahibi Hüsnü Pervane, bu yıl iyi bir sezon geçirecek çiftçinin kuraklık yılı borçlarını kapatacağını söyledi. Pervane, "GAP'ın sulama ayağının hayata geçirilmesi gerek, Diyarbakır ovası sulu alan olsaydı şu an dekara 100 TL gelir elde edilirken o zaman dekarda 1000 TL gelir elde edilirdi. Bu kayıp GAP 'ın geç yapılmasından dolayıdır" diye konuştu.

Yeşil İnşaat Tekstil Sanayi Limited Şirketi sahibi Engin Yeşil ise, "Geçtiğimiz yıllarda kuraklık yaşadık. Bunun üzerine bir de pamuktaki fiyat düşüklüğü çiftçimizi pamuk ekiminden uzaklaştırdı. Dünyada pamuk fiyatı çok iyi. 1.60 TL civarında. Yeşil kurt ile birlikte bazı çiftçilerimiz verim ve karlılık konusunda sıkıntı yaşayabilirler. Biz  ilaçlama yaptık şu anda hiçbir sıkıntımız yok. Fiyat böyle devam ederse gelecek yıl herkes pamuk ekecek" dedi.

Balteks Pamuk Tekstil Sanayi AŞ'nin sahibi Ebubekir Bal, pamuk fiyatlarının 20 yılın en yüksek seviyesinde oluduğunu belirterek, "Diyarbakır'da bu yıl 150 ton kütlü pamuk bekliyoruz. Gelecek yıl çok fazla ekim yapılacaktır" diye konuştu.

Boylu Çırçır Limited Şirketi'nin sahibi Şükrü Boylu da, "Gelecek yıl pamuk ekimi için bazı boş arazilerimize bile talep var. Şu an fiyatlar çok iyi. Ancak düşmesiyle ilgili endişelerimiz var. 1.30 TL'nin altına düşerse yine sıkıntı yaşarız" sözlerini kaydetti.