Автор
Kobiden
Опубликовано
6 авг. 2012 г.
Время чтения
3 минут(-а,-ы)
Скачать
Загрузить статью
Печать
Размер текста

İlay Tekstil, taklit ürünlere karşı önlemler alıyor

Автор
Kobiden
Опубликовано
6 авг. 2012 г.


Yüksek tekstil mühendisi Ali Ay sahipliğinde 1982 yılında kurulan İlay Tekstil, Marks and Spencer gibi dünya markalarına kumaş satışı yapıyor. İhracatın yanı sıra konfeksiyon hizmetine de soyunan firma, Almanya başta olmak üzere Avrupa ülkelerindeki katalog gruplarına dikim yapıyor. Kumaş toptancılığı olarak 1995 yılında faaliyete başlayan İlay Tekstil, kumaş üretiminde Türkiye'nin en büyük dijital baskı üretimini gerçekleştiren firma unvanını alarak günümüze geldi. Günlük 10 bin metrelik üretim gerçekleştirerek Avrupa'daki başarı rakamlarına ulaşan firma, 4 dijital baskı makinesi ile üretim kapasitesinin yüzde 100'ünü kullanmayı başarıyor. İlay Tekstil, kapasiteyi daha da artırmak amacıyla 2012 yılı için yeni makine yatırımlarını da hedefliyor. Bursa'nın önde gelen baskı firmalarından olan İlay Tekstil, 3 rotasyon baskı makinesi ile de günlük 60 bin metre üretim sağlıyor. Flok baskıda da iyi bir üretim ağına sahip firma, hem yurt dışına ihracat yapıyor hem de yurt içinden ihracat yapan firmalara satış yapıyor. İstanbul'da oluşturdukları 2 bayi ile de yurtiçinde ciddi bir pazar payına sahip.

Ürünleri taklit ediliyor

Ülke genelinde tekstille sahip olunan gücün kendini yeni yeni hissettirmeye başladığını söyleyen İlay Tekstil Pazarlama Müdürü Cemil Parlakay, pazarda ciddi bir daralma yaşandığını, ancak ürün çeşitliliği ile bu durumu rahatlıkla aştıklarını ifade etti. Kriz döneminde İlay Tekstil'in tarihindeki en büyük büyümesini gerçekleştirdiğini belirten Parlakay, "Son 10 yılda geldiğimiz konuma baktığımızda istikrarlı bir büyüme sağladık. Gelişen ürün gurupları ile kendimizi sağlamlaştırdık. Ülke olarak taklitçi olmaktan çıkıp kendi ürünlerini üreten bir firma olmanın önemini anladık. Tekstil gücümüzün farkında değildik, bunu yeni yeni anlamaya başladık. Türkiye'de ciddi üretimler, yatırımlar yapılıyor. Taklit edilemeyecek, yalnızca bizim pazara sunduğumuz ürünlerimiz var. Biz bunları keşfettik.  Hatta öyle farklı ürünler yapmaya başladık ki İlay Tekstil olarak biz taklit ediliyoruz. Fransa ve Hollanda'da ürünlerimiz inceleniyor ve Çin'de aynıları üretiliyor. Bu sebeple bazı firmaları mahkemeye verdik" şeklinde konuştu.

Sektörde farkındalık yaratıyor

Üretimin yüzde 50'sini iç piyasaya yüzde 50'sini de ihracata ayırdıklarını ifade eden Parlakay, aynı zamanda konfeksiyon hizmeti de verdiklerini belirtti. Almanya başta olmak üzere Avrupa ülkelerindeki katalog gruplarına dikim yaptıklarını söyleyen Parlakay, "Geçen yıl 'Avrupa önemli bir pazar ama pastayı genişletmeli' diyerek ihracat pazarını genişlettik. Güney Amerika'da bir şirket kurarak Brezilya ve diğer pek çok ülkeye dağıtımını bu kanaldan sağlamaya başladık. Kurulduğu günden bu yana üretim kadar pazarlamaya da önem verdiğimiz için güçlü dizayn ekibi ile sektörde yeniliklerin öncülüğünü yaparak farkındalık yaratıyoruz" dedi.

Hedef tüm dünyaya yayılmak

Geçtiğimiz yılın ihracat rakamlarını önceki yıla göre yüzde 37 büyüttüklerini anlatan Parlakay, 2011'e göre bu yılda da yüzde 25 artış sağladıklarını söyledi. Parlakay, "Yılsonuna kadar yüzde 20 oranlarında büyümeyi hedefliyoruz. 10 yıl önce 6 ülkeye ihracat yaparak yaklaşık 1.5 milyon dolara ulaşmıştık. 2011 yılında 20 ülkeye ihracat yaptık. Avrupa'ya bağlı kalmaktan ziyade tüm dünyaya yayılma hedefimize hızla ilerlerken Litvanya, Kanada, Japonya, Brezilya, Meksika gibi değişik ülkelere de ihracat yapıyoruz" diye konuştu.

Konfeksiyon da yapıyor

Üretiminin yüzde 50'sini iç piyasaya yüzde 50'sini de ihracata ayırdıklarını ifade eden İlay Tekstil Pazarlama Müdürü Cemil Parlakay, baskı ürünerinin yanı sıra konfeksiyona da başladıklarını söyledi.Almanya başta olmak üzere Avrupa ülkelerindeki katalog gruplarına dikim yaptıklarını belirten Parlakay, geçtiğimiz yıl Avrupa pazarında büyümeye gittiklerini, ayrıca Güney Amerika'da bir şirket kurarak, bölge ülkelerine açılmaya başladıklarını kaydetti.

Zehra ORUÇ