DPA
Gözde Meriç
8 мар. 2023 г.
Adidas Yönetim Kurulunu Değiştiriyor
DPA
Gözde Meriç
8 мар. 2023 г.
Avrupa'nın en büyük spor malzemeleri üreticisi Adidas halen kriz halinde. Rakip Puma'dan ayrılan Grup CEO'su Björn Gulden, cari yıl için kur ayarlı satışlarda yüksek tek haneli yüzdelik düşüş bekliyor.

Haftalar önce Gulden, skandal yaratan rapçi Kanye West ile işbirliği içinde yarattığı Yeezy ürünlerinin kaybı nedeniyle kara yönelik bir uyarı yapmak zorunda kalmıştı.
Gulden Çarşamba günü yıllık rakamları sunarken, "2023, 2024 ve 2025'in temellerini atmak için bir geçiş yılı olacak." dedi. Norveçli yönetici, yılın başında CEO olarak Kasper Rorsted'in yerini almıştı.
Hissedarlar, geçen yılki kar düşüşünden sonra önemli ölçüde daha düşük bir ödeme almaya hazırlanmak zorunda kalacak. Adidas, bir önceki yıl 3,30 Euro olan hisse başına 0,70 Euro temettü alacaklarını açıkladı. 2022 yılında Grup, Çin'deki yüksek enflasyon ve sorunlarla mücadele etmek zorunda kaldı. Ayrıca, Kanye West aleyhindeki anti-Semitizm iddiaları nedeniyle rapçi ile olan ortaklığı feshedildi. Devam eden faaliyetlerden elde edilen kar bu nedenle yaklaşık 1,5 milyardan 254 milyon Euro'ya düştü. Spor malzemeleri üreticisi böylece daha önce sunduğu ön rakamları doğruladı.
Dördüncü çeyrekte, bir yıl önceki 123 milyon Euro'luk kara kıyasla 482 milyon Euro zarar bildirdi. Yeezy işbirliğinin sona ermesi nedeniyle Adidas, satışlarda yaklaşık 600 milyon Euro kaybetti ve bu satış yüzde bir artarak 5,2 milyar Euro'ya ulaştı. Kur etkisine göre ayarlanmış sonuçlarda Adidas, %-1 oranında değer kazandı. Yeezy sorunu bu yıl Grup üzerinde ağırlık oluşturmaya devam edecek. Adidas yönetimi, Şubat ayında yayınladığı tahminleri yeniden onayladı.
Kriz moduna giren spor malzemeleri üreticisi, yönetim kurulunu yeniden yapılandırmaya devam edeceğini açıkladı. Markada on yılı yönetim kurulu olmak üzere 33 yıldır görev yapan Adidas ustası Roland Auschel, 1 Nisan'da şirketten ayrılarak görevini Arthur Hoeld'e devredecek. Markalaşmadan sorumlu Danimarkalı Brian Grevy de 31 Mart'ta Adidas'tan ayrılacak. Görevi CEO Björn Gulden tarafından devralınacak. Öte yandan 2017'de mali işler sorumlusu olarak atanan Harm Ohlmeyer'in sözleşmesi ise üç yıl daha uzatılacak.