27
Вакансии
L'OREAL GROUP
Sales Executive (m/f)
Permanent · SOFIA
ESTÉE LAUDER COMPANIES
Key Account Manager
Permanent · SOFIA
SALOMON
Vie -Industrial Quality Engineer Bulgaria M/W - Salomon Wintersports Equipment
Permanent · CHEPELARE
BEIERSDORF
Junior Key Account Manager
Permanent · SOFIA
BEIERSDORF
Brand Manager
Permanent · SOFIA
ESTÉE LAUDER COMPANIES
Multi-Brand Beauty Advisor, Sofia
Permanent · SOFIA
H&M
Sales Advisor (Bulgaria Mall)
Permanent · SOFIA
H&M
Sales Advisor
Permanent · SOFIA
H&M
Hiring Day Мол Парадайс, София, – Продавач – Консултант на Пълен Или Непълен Работен Ден
Permanent · SOFIA
H&M
Sales Advisor (The Mall)
Permanent · SOFIA
H&M
Sales Advisor (Mall Plovdiv)
Permanent · PLOVDIV
H&M
Sales Advisor (Mall Rousse)
Permanent · RUSE
H&M
Sales Advisor (Paradise Center)
Permanent · SOFIA
SALOMON
Vie - Ingénieur.e Qualité Industrielle H/F Site Bulgarie - Salomon Wintersports Equipment
Permanent · CHEPELARE
BEIERSDORF
Marketing & Shopper Intern
Internship · SOFIA
H&M
Hiring Day Бургас – Продавач – Консултант на Пълен Или Непълен Работен Ден
Permanent · BURGAS
H&M
Sales Advisor
Permanent · STARA ZAGORA
MASSIMO DUTTI
Visual Merchandiser
Permanent · SOFIA
OYSHO
Продавач-Консултант
Permanent · SOFIA
BERSHKA
Продавач-Консултант
Permanent · BURGAS
ZARA
Продавач-Консултант
Permanent · SOFIA
STRADIVARIUS
Продавач-Консултант
Permanent · SOFIA
Переводчик
Gözde Meriç
Опубликовано
20 февр. 2019 г.
Время чтения
8 минут(-а,-ы)
Скачать
Загрузить статью
Печать
Размер текста

Karl Lagerfeld 85 Yaşında Hayatını Kaybetti

Переводчик
Gözde Meriç
Опубликовано
20 февр. 2019 г.

Modanın ilk küresel süperstar tasarımcısı ve son 20 yıldır Chanel'in yaratıcı direktörü olan Karl Lagerfeld hayatını kaybetti. Tasarımcı, 19 Şubat Salı sabahı, Paris'te Neuilly-sur-Seine'de bulunan Amerikan Hastanesi'nde vefat etti.




Ölümü halen hayatta olan en ünlü moda tasarımcısının vedası anlamına geliyor (Lagerfeld üç moda markası için, (Chanel, Fendi ve kendi adını taşıyan moda evi için) yılda bir düzine koleksiyon yaratan son derece enerjik bir isimdi). Lagerfeld, kıyafet yaratmanın yanı sıra, Oscar Wilde'den bu yana Paris'teki en vatansever eski konuşmacı; modanın en seçkin canlı illüstratörü; eserleri sergilerde ve yüzlerce kitapta yer alan oldukça zeki bir fotoğrafçıydı. 1983'ten beri Chanel'in kreatif direktörü olması, kurucusunun benzersiz stili ile tanınan moda evini yönetmesi ve o moda evini üstün kalitesi ve şıklık anlayışı ile efsanevi bir marka haline getirmesi ile hatırlanacak. Chanel'i, tüm diğerler markaların kıyaslanarak değerlendirildiği bir lüks marka, moda dünyasının tartışmasız yıldızı haline getirdi.

Lagerfeld'in estetiği çeşitlendirme yeteneği üstün düzeydeydi. Kendi markasının katı bir neo-dışavurumcu siluet ve grafik stil ile ayırt edildiği bir ortamda, Fendi'de katmanlı ve şaşırtıcı şekiller ve yüksek düzeyde hayal gücü içeren koleksiyonlar ile kendini ortaya koydu. Chanel'de, modernize edilmiş bir versiyon ortaya koymak amacıyla Coco'nun bıraktığı mirasın geçmişine dalarak, Parisli moda evinin DNA'sını sürekli olarak yeniden yorumladı: ünlü dört cepli takım elbise, ikiz setler, erkek tüvitleri, küçük siyah elbise ve markanın efsanevi aksesuarları - kapitone deri çantalar, siyah topuklu ayakkabılar, inci kolyeler gibi tüm bu ikonik parçalar, Alman usta tarafından onlarca koleksiyonda yeniden yorumlandı.

Moda fotoğrafçısı olarak eleştiri alsa da, (bazıları çalışmalarını çok pozlanmış ve sert olarak görüyordu), oldukça yetenekli bir portre fotoğrafçısıydı. The Little Black Jacket adlı kitabı, genişletilmiş Chanel çevresinin siyah - beyaz renkli 100'den fazla portresini içeriyordu. Farklı şehirler duyulmamış 16 sergide sunuldu. Basılı kopyası en sonunda 250.000'in üzerinde sattı ve tüm zamanların en çok satan moda fotoğraf kitabı oldu. Fotoğrafları, Vogue, Elle, Madame Figaro ve Harper's Bazaar'ın uluslararası basımlarının, genellikle kapaklarında, yer aldı.

Lagerfeld'in yazdığı ve Lagerfeld üzerine olan kitaplardan etkili bir sektör ortaya çıktı. Karl'dan yemek pişirme üzerine, Karl'dan aforizmalar üzerine ve "Karl Nerede" adını taşıyan ve seyahatlerini, seksenli yaşlarına yaklaştığında yakın arkadaşları ve kedisi Choupette'i anlatan, bir çizgi roman.


Karl Lagerfeld ve Virginie Viard Chanel İlkbahar/Yaz 2019 / Paris Fashion Week defilesi / 2 Ekim 2018, Paris/Fransa - Photo: Shutterstock


Anında tanınabilir görünüşüyle ünlüydü: toz beyaz saç; siyah gözlük, sert yüksek yaka; ince redingot, dar kot pantolon ve Küba'dan Massaro çizmeleri. Genelde bunları mücevherlerle kullanırdı, çünkü Belperron broşlarının en büyük özel koleksiyoncusu Lagerfeld, mücevherlerini Hilditch & Key kravatlarına takardı. Marne'daki kütüphanesinde 300.000'den fazla kitabı vardı ancak hiçbir zaman kendi anılarını yazmadı. "Geçmiş hakkında yazmak olmayacak bir geleceğin başlangıcıdır" diye anlatırdı.

Lagerfeld kökeni hakkında hep sessiz kaldı hatta doğum tarihi bile bir gizemdi. Ancak, genel olarak kabul edilen şekliyle Karl Otto Lagerfeld, 10 Eylül 1933 tarihinde, Hamburg'da doğmuştu. Babası Christian Ludwig Otto Lagerfeld, San Francisco depremine tanık olmuş ve Almanların önde gelen yoğunlaştırılmış süt markasının genel müdürü olarak Hamburg'a yerleşmeden önce, Rus Devrimi'nden kıl payı kurtulmuş, bir girişimciydi. Annesi Elisabeth Bahlmann Berlin'de bir iç giyim satış sorumlusuydu. Babasının ilk eşi ölmüş ve Lagerfeld bir üvey kız kardeş ve bir de öz kız kardeş ile kalmıştı (Thea ve Martha Christiane).

Soyadının İsveç kökenli (Lagerfelt) olduğunu iddia etti. İlk yıllarını Hamburg'daki Blankenese'deki yemyeşil Baurs Park banliyölerinde geçirdi; Daha sonra aile 40 kilometre kuzeydoğuya, 3.500 kişilik küçük bir kasaba olan Bad Darmstadt'a taşındı, kasabanın nüfusu 2. Dünya Savaşı sırasında Doğulu mülteciler, savaş esirleri ve Müttefiklerin Hamburg bombardımanından kaçanlarla büyük bir artış kaydetti. Mayıs 1945'te, İngiliz Ordusu aile malikanesini ele geçirdi ve ailesi bir yıl boyunca ineklerin iki odalı ahırında uyumak zorunda kaldı.

Küçük bir çocukken Karl aile evinin terasında otururken dergilerdeki güzel bayanların resmini çizerek, okuyarak ya da dergilerden resimler keserek saatler geçirirdi. Lagerfeld gençliğinin ortalarında Paris'e taşındı ve ortaokulu Lycée Montaigne'de bitirdi ve burada uzun sürecek ikametine başladı. Başarı zenginlikler getirdiğinde Pozzo di Borgo ailesinin Rönesans sarayında yaşadı. Son zamanlarda, dekorunu “erken doğmuş çocuklar için ameliyathane gibi” diye betimlediği Seine kıyısındaki, Louvre manzaralı, dairesinde yaşadı


Virginie Viard, Paris'teki Chanel Haute Couture Spring 2019 gösterisinden sonra Chanel gelininin yanında dururken. Lagerfeld geleneksel selamını vermedi. - Fotoğraf: Chanel - Haute Couture - Spring 2019 - Paris - Photo: Chanel - Haute Couture - Spring 2019 - Paris


Rue St. Roch'ta yer alan Ecole de la Chambre Syndicale de la Couture Parisienne'de okurken kendisinden üç sınıf aşağıda okuyan, Yves Saint Laurent ile arkadaş oldu. 1954 yılında Uluslararası Yün Sekreterliği'nin tasarım yarışmasında, birincilik ödülü kazanan ikili (elbise için Yves ve palto için Karl), bu sonuç ile üne kavuştu. Bu, 44 yıl sürecek bir rekabetin başlangıcı oldu.

Moda alanındaki en efsanevi ihtilafa yönelik görüşler her zaman ikiye ayrılacak. Fransa'da çoğu kişi Lagerfeld'i yetenekli ancak Saint Laurent'in Mozart olduğu bir dünyada Salieri olarak nitelendiriyor. - Saint Laurent 2008 yılında 71 yaşında vefat ettiğinde, Lagerfeld büyük bir yaratıcılık patlaması içine girdi; Chanel ve Fendi için muhteşem defileler ve koleksiyonlar ortaya koydu; defile konseptini, daha önce duyulmamış bir seviyeye çıkardı, Çin Seddi'ne; Venedik Lido'ya gitti ve Havana'yı modaya açtı. Chanel setleri Cecil B. DeMille veya Broadway şovundan daha ayrıntılıydı; Versaille'ı,ay ışığında bir manzarayı Grand Palais'de yeniden yarattı. Bir defilede Chanel ceketinin 50 metre yüksekliğinde bir beton versiyonu; başka birinde Coco'nun hayvanı olan dev bir altın Venedik aslanı, vardı.

Sol eliyle, Coco Chanel'in hayatı üzerine gerçeği, kurguyu ve efsaneyi karıştıran, eksantrik mini bir dizi kurgusal kısa film yazıp yönetti. Seride, her biri diğerinden daha etkileyici, Keira Knightley, Diane Kruger, Vanessa Paradis, Kristen Stewart, Anna Mouglalis, Astrid Bergès-Frisbey, Rooney Mara, Julianne Moore ve Cara Delevingne gibi isimler rol aldı. Yönetimi altında, Chanel atölyesi modanın en devrimci laboratuarı haline geldi. Still Alive film ile 2015 En İyi Kadın Oyuncu Oscar ödülünü alan Moore'un giydiği, 80.000 elle boyanmış payet içeren, 27 işçinin, 987 saat üzerinde çalıştığı elbise bu devrimci çalışmalara bir örnekti.

1950’li yıllarda Pierre Balmain’de asistan olarak çalıştığı ilk işte ustaca çalıştı ve Chanel’in atölyesini sürmek için kullanacağı teknikleri ve bilgileri öğrendi. Çok az bir ücret kazanmasına rağmen, babasından aldığı yüklüce harçlık Paris'te bir Mercedes ile dolaşmasına olanak sağladı. Seksenli yaşlarında şoförü Bentley Continental veya Hummer ile kendisini gezdiriyordu.


Solda, Karl Lagerfeld ve soldan üçüncü Yves Saint Laurent, 1957'de Uluslararası Woolmark Ödülü'nün öncüsü olan Prix du Secrétariat de la Laine, ödüllerinde. Fotoğraf: Karl Lagerfeld koleksiyonu - Karl Lagerfeld özel koleksiyonu - Karl Lagerfeld collection particulière



1964'te ilk önemli kariyer çalışmasına Chloé'de başladı. Başlangıçta kurucu Gaby Aghion tarafından sadece iki sezonun tasarımı için işe alındı, ancak on yıl sonunda markayı lider bir tasarım markası haline getirdi. Efsanevi "nude" Chloé elbiseleri tasarladı ve Helmut Newton ile ikonik Chloé tanıtımlarını çekti.

Hayatını benzersiz Karl Lagerfeld kimliğini geliştirmekle geçirirken, kendi markasını yaratmaya çok daha az bir dikkat gösterdi. Sıklıkla kiralık bir yetenek olduğunu ifade etti. Kendi markası beş kez satıldı ve alındı, yılların çoğunluğunda kayıp kaydetti. Ancak, dijital devirde ünü ile birlikte, daha sonra K Karl Lagerfeld adını alan moda evi, 21nci yüzyılda sürekli karlı bir hale geldi. Raflar Karl oyuncak bebekleri gibi ilginç ürünlerle doldu. Durumun farkında olan Lagerfeld, gençlik yıllarında karikatürist olmak istediğini ancak kendisinin bir karikatür haline geldiğini ifade etti.


Önemli tasarımların skeç yapamadığı bir devirde Lagerfeld başarılı bir çizerdi. 2014 yılında Bonn'da gerçekleşen ilk retrospektif sergisini küratörü Amanda Harlech 40.000'den fazla skeç arasından seçim yaptığını ifade etti.


Filmler için kostüm tasarımından, operaya, birçok alan için tasarımlar yaptı. Madonna ve Kylie Minogue gibi divalar da turlarında onun tasarımlarından yararlandı (Re-Invention ve Showgirl).

2004 yılında tamamen yeni bir moda kategorisi yarattı (Masstige). Kitle pazarı fiyatı giydilerin prestijli markalar ile bir araya geldiği bu pazarı, H&M için ilk tasarımcı işbirliğini yaparak ortaya koydu. İki gün içerisinde çeitli H&M mağazalarında, erkek ve kadınlar için sınırlı sayıda ürünler hemen satıldı.


Tasarımcı ödüllü kedisi Choupette ile - Fotoğraf: Karl Lagerfeld



Ağustos aylarını her zaman St Tropez'de geçirdi. Editörleri Fransız kültürü, tasarımı ve mobilyaları hakkındaki ansiklopedik bilgisiyle, sanata olan saygısı ve dört dilde kelime oyunu yapabilme yeteneğiyle sürekli büyüledi. Modanın ahlaki veya ahlaksız bir şey olmadığını ancak insanı mutlu edebileceğini ifade etti.

Son zamanlarda en yakın arkadaşı kedici Choupette'di. Choupette Alman tasarımcının bir kapsül koleksiyonuna da ilham oldu. Son koleksiyonları iPad üzerinde çizilmiş olsa da onu en mutlu eden şey kağıt ve kalem ile çalışmaktı. Tabi ki bir ikon olarak kalem yerine Shu Uemura eyeliner'ları kullanıyordu.

Moda dünyasının yıllık geliri 30 milyon Euro'nun üzerinde olan en iyi tasarımcılarından biri olan Lagerfeld, bir çok tasarımcının aksine, kitaplar, 20nci yüzyıl Almanya posterleri ve mülkler dışında, çok fazla bir koleksiyon yapmadı. Geniş arkadaş çevresine ve etkileyici editörlere, her zaman hediyeler ve teşekkür mektupları gönderdi.

Internet çağında, modanın en tanınan tasarımcısı oldu ve birçok seveni tarafından selfie yağmuruna tutuldu. Colette'te kendisine özel bir koruma verildiğini çünkü insanların saldırdığını anlatan Lagerfeld, kendisinin bir şarkıcı, oyuncu veya seks ikonu olmaması nedeniyle bunu tuhaf bulduğunu ifade etti.

Hiçbir zaman içki, sigara içmeyen ve uyuşturucu kullanmayan Lagerfeld'in uzun yaşaması bekleniyordu. Lagerfeld'in bütün akrabaları yıllar önce hayatlarını kaybetti. Hayatının sonunda bir çok "oğlu" ile bir arada kaldı. Aralarında en sevdiği model Brad Kroenig'in en büyük oğlu ve torunu diye ifade ettiği Hudson Kroenig'di. Lagerfeld ile doğrudan akrabalığı olmasa da Hudson'ın tasarımcının mirasının esas alıcısı olması bekleniyor. Lagerfeld hayatı boyunca zaman ironi ile gerçeği bir araya getirerek kendinin olmadığı sürece çocukları sevdiğini ifade etti.
 

Copyright © 2024 FashionNetwork.com All rights reserved.