Автор
Kobiden
Опубликовано
29 нояб. 2010 г.
Время чтения
4 минут(-а,-ы)
Скачать
Загрузить статью
Печать
Размер текста

Müjde Çorap iç piyasanın yüzde 58’ini karşılıyor

Автор
Kobiden
Опубликовано
29 нояб. 2010 г.

İstanbul Çorap Grubu olarak Müjde markasıyla iç pazara naylon kadın çorabı sunduklarını belirten Niso Doenyas, 30 yıldır pazarda lider konumda bulunduklarını ve iç piyasa ihtiyacının yüzde 58’lik kısmını karşıladıklarını söyledi.

Türkiye çorap sektöründe 1945 yılından beri faaliyet gösterdiklerini belirten İstanbul Çorap Grubu Genel Müdürü Niso Doenyas, şu anda iç piyasa ihtiyacının yüzde 58’ini karşıladıklarına dikkat çekerken, üretimlerinin yüzde 45’ini ise ihraç ettiklerinin bilgisini verdi. Çorap sektöründe faaliyet gösterdikleri günden buyana pek çok krize tanık olduklarını ifade eden Doenyas, uzun yıllara dayanan ticari ilişkileri, çalıştıkları firmalara verdikleri kaliteli hizmet sayesinde krizlerden yara almadan çıktıklarını dile getirdi. 2009 yılında tüm dünyada yaşanan krizde Çin’den vazgeçen pek çok uluslararası müşterinin diğer bağlantıları aracılığıyla kendilerine ulaştıklarını belirten Doenyas, bu açıdan baktıklarında yılı beklentileri üzerinde geride bıraktıklarını söyledi. 2009 yılını hem iç piyasa, hem de ihracat bakımından önemli bir başarıyla geride bıraktıklarını vurgulayan Doenyas, iç piyasada 45 milyon, ihracatta ise 38 milyon çift üretim gerçekleştirdiklerinin bilgisini verdi. Grubun 2009 ihracat rakamının 26 milyon dolar olduğunu da açıklayan Doenyas, bunu 2008 yılı ile karşılaştırdıklarında yaklaşık yüzde 10’luk bir büyüme gerçekleştirdiklerinin altını çizdi. “İstanbul Çorap, iç piyasanın yüzde 58’lik üretimini karşılıyor” diyen Doenyas, 2011 yılında hem iç piyasadaki pazar paylarını artırmayı, hem de yeni pazarlar için çalışmalarını sürdürmeyi planladıklarını kaydetti. İç piyasaya baktıklarında 2010 Ekim ayında geçen yılın satışlarını yakaladıklarını belirten Doenyas, bunu da 2009’da yaşanan ekonomik krizin tüketim alışkanlıklarını değiştirmesine bağladı. İstanbul Çorap’ın bu gün tüm Avrupa ülkeleri ile Kanada, Amerika ve Güney Afrika’ya ihracat gerçekleştirdiğini söyleyen Doenyas, üretimlerinin yaklaşık yüzde 45’ini ihraç ettiklerine dikkat çekti. Geçen sene yaşanan ekonomik krizin sektörel bazdaki bazı olumlu etkilerini 2010 yılında hissettiklerini aktaran Doenyas, “Yüksek tirajlı siparişler için Çin’i tercih eden firmalar, kriz nedeniyle sipariş miktarlarını düşürdüğünde Türkiye daha karlı bir ülke haline geldi. Bu vesileyle, özellikle Avrupa ülkelerindeki müşterilerimizin referanslarıyla pek çok yeni müşteri ile çalışmaya başladık” dedi.

Müjde, Türkiye’nin en çok hatırlanan markası

Türkiye çapında yaptırdıkları “Marka Konumlaması ve İmaj Araştırması” sonuçlarına göre markaları Müjde’nin halen yüzde 99 oranında marka bilinirliğine sahip olduğunu dile getiren Niso Doenyas, bu başarılarında Türkiye’nin en ücra köşesine bile ulaşabilen pazarlama çalışmalarının önemli rol oynadığını aktardı. Müjde markasıyla, çok az markanın ulaşabildiği bir başarıya imza attıklarını vurgulayan Doenyas, ürünlerinin Türkiye’nin en ücra köyünde bile bulunduğunu kaydetti. Bunun büyük bir pazarlama başarısının göstergesi olduğunu dile getiren Doenyas, bu yıl yaptırdıkları pazar araştırmalarından çıkan sonuçların da bu başarılarını kanıtladığını belirtti. Türkiye’ye baktıklarında gerçek anlamda sektörde talep gören ürünlerde pek bir değişikliğin yaşanmadığını aktaran Deonyas, şunları söyledi; “Türk kadınının büyük çoğunluğu hala çorabı ince, kalın, külotlu ve dizaltı diye tanımlıyor. En çok ihtiyaç duyduğu ve tükettiği ürünler bunlar çünkü. Biz uzun yıllar daha Türk kadınının temel ihtiyaçları olan bu ürünleri hem ekonomik hem de kaliteden ödün vermeden sunmaya devam edeceğiz. Avrupa ülkelerine baktığınızda ise, kadının, hızlı yaşam akışı içerisinde birçok şeyi bir arada bulmaya odaklandığını görüyorsunuz. Renk ve desenden öte fonksiyonellik arıyor Avrupalı kadın. İşe giderken çorap bacağını nemlendirsin, yazın serin kışın sıcak tutsun, selüloitlerini azaltsın, hatta bronzlaştırsın istiyor. Biz müşterilerimizin bu tür ihtiyaçlarına çok hızlı cevap verebilecek tüm teknik altyapıya sahibiz.”

Türkiye’de çorap giyen kadın potansiyeli 25 milyon

Çorap sektöründe rekabetten çok pazarı genişletmeye yönelik ortak bir tavrın sergilendiğini dile getiren Niso Doenyas,  Çorap Sanayicileri Derneği başta olmak üzere tüm üreticilerde ana hedefin çorap tüketimini artırmak olduğunu kaydetti. Türkiye’de 37 milyon kadının olduğunu, bunların yüzde 67’sinin ise 15-65 yaş aralığında olduğunu söyleyen Doenyas, “Yani Türkiye’de 25 milyon ‘çorap giyen kadın potansiyeli’ var. Bu durumda firmaların birbiriyle rekabetinden daha çok pazarı büyütmeye yönelik yapacakları çalışmalar hem ekonomiye, hem de firmalar için daha efektif olacak” diye konuştu.