Переводчик
Gözde Meriç
Опубликовано
4 сент. 2019 г.
Время чтения
2 минут(-а,-ы)
Скачать
Загрузить статью
Печать
Размер текста

Peter Lindbergh Hayata Veda Etti

Переводчик
Gözde Meriç
Опубликовано
4 сент. 2019 г.

Moda fotoğrafçılığının büyük isimlerinden biri olan Peter Lindbergh 74 yaşında hayatını kaybetti. Hayatının sonuna kadar çalışmaya devam eden fotoğrafçının son çalışmalarından biri Sussex Düşesi'nin konuk editörlüğünü yaptığı British Vogue dergisinin son sayısı için kapak çekimlerini gerçekleştirmek oldu.


Peter Lindbergh 74 yaşında hayata veda etti - AFP



Fotoğrafçı en çok modanın süper model dönemini olan 1990'lı yılları tanımlayan ve Linda Evangelista, Naomi Campbell, Cindy Crawford, Christy Turlington ve Tatjana Patitz gibi büyük isimleri karşımıza çıkaran, siyah beyaz fotoğrafları ile tanındı.

Lindbergh 1944 yılında Almanya'da doğdu ve moda kariyerine Duisburg'daki Karstadt ve Horten mağazalarında vitrin düzenleyicisi olarak başladı.

Sanat eğitimi aldı ve mezun olmasının ardından 1971 yılında Düsseldorf'a taşındı. 1973 yılında kendi stüdyosunu açmadan önce de Hans Lux'ın asistanı olarak çalışmaya başladı. 

Helmut Newton, Guy Bourdin ve Hans Feurer gibi isimlerle aynı anda Stern için çalıştı. Ama tarzı diğerlerinden çok farklıydı ve kariyerinin ilerleyen zamanlarında çok etkili olan gerçekçilik ve neredeyse belgesel hissi ile kendini gösteriyordu.

O zamanların olmazsa olmazı aşırı rötuşlamaya karşı duyduğu hoşnutsuzlukla bilinen fotoğrafçı, daha sonra açıklamalarında kadınları mükemmeliyetçik ısrarı yapan standartlardan kurtarma şansını memnuniyetle karşıladığını, fotoğraflanan kişilerin genç görünmesinden daha ötede şeyler olduğunu ifade etti.

Moda üzerindeki en büyük etkisi 1988 yılında kısa bir süre süper modeller haline gelecek modelleri beyaz gömlekler içerisinde fotoğrafladığı enstantaneler ile gerçekleşti. Ardından 1990 yılında Evangelista, Campbell, Patitz, Crawford ve Turlington'ın yer aldığı British Vogue kapağı geldi. Bu çekim modellerin George Michael klibinde yer almasının ve dönemlerinin en aranan isimleri haline gelmesinin önünü de açtı.

Yaptığı bir açıklamada modelleri siyah beyaz çekmenin sanatının temeli olduğunu, güzelliklerinin mükemmele yakın olduğunu ancak renkli çekimde kötü bir kozmetik ürün tanıtımı görüntüsü elde ettiğini ifade etti. Siyah beyaz ile modellerin gerçekte kim olduklarının görülebildiğini ve siyah-beyazın bir gerçeklik hissinin ortaya çıkmasını sağladığını belirtti.

Lindbergh aynı zamanda yönettiği film ve belgeseller, çekimlerini gerçekleştirdiği film afişleri (Pedro Almodóvar'ın Konuş Onunla filmi gibi) ve Jane Birkin, Tina Turner, Sheryl Crow, Lionel Ritchie ve Beyoncé'nin single ve albümleri için yaptığı kapak çekimleri ile de tanınıyordu.

 

Copyright © 2024 FashionNetwork.com All rights reserved.