Опубликовано
8 дек. 2010 г.
Время чтения
5 минут(-а,-ы)
Скачать
Загрузить статью
Печать
Размер текста

Tekstil ve hazır giyim sektörü ikinci baharını yaşıyor

Опубликовано
8 дек. 2010 г.

DHA - Türkiye Tekstil ve Hazır Giyim Sektör Kurulu´nun Denizli´de zirvesinde olumlu mesajlar verildi. Kurul adına açıklama yapan Denizli İhracatçılar Birliği (DENİB) Başkanı Süleyman Kocasert, tekstil ve hazır giyim sektörünün ikinci baharını yaşadığını belirterek, ``Türkiye´ye ciddi bir dönüş var. Dünya ticaretinin gerilediği bir dönemde Türk tekstil ve hazır giyim sektörü yüzde 20´lik talep patlamasıyla karşı karşıyadır'' dedi.

Intersélection
Foto : Jeremy Horner/Corbis

Tekstil ve Hazır Giyim Sektör Kurulu, 4 Aralık'ta Denizli´de toplandı. DENİB Başkanı Süleyman Kocasert´in ev sahipliği yaptığı toplantıya, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkan Vekili ve Hazır Giyim Sektör Kurulu Başkanı Ahmet Akbalık, İstanbul Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği (İHKİB) Başkanı Hikmet Tanrıverdi, İstanbul Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği (İTHİB) Başkanı İsmail Gülle, Uludağ Tekstil İhracatçıları Birliği (UTİB) Başkanı İbrahim Burkay, Uludağ Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği (UHKİB) Başkanı Şenol Şenkaya, Ege Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği (ETHİB) Başkanı Sabri Ünlütürk, Ege Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği (EHKİB) Başkanı Emre Kızılgüneşler ve Akdeniz Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği (AHKİB) Başkanı Tarık Bozbey'in yanı sıra işadamları ve davetliler katıldı.

DENİB binasında yaklaşık 3 saat süren sektör toplantısı basına kapalı olarak gerçekleşirken, toplantının ardından ortak açıklama DENİB Başkanı Süleyman Kocasert tarafından yapıldı. Kocasert, yaptıkları özverinin meyvelerini toplamaya başladıklarını belirterek, ``Tüm tekstil ve hazır giyim sektörü ikinci baharını yaşıyor. Türkiye´ye ciddi bir dönüş var. Dünya ticaretinin gerilediği bir dönemde Türk tekstil ve hazır giyim sektörü yüzde 20´lik talep patlamasıyla karşı karşıyadır'' dedi.

Tekstil sektörünün kriz öncesine göre 3 puanlık artışla yüzde 18 rakamını yakaladığını ve ihracatın yüzde 85´inin euro bölgesine gerçekleştiğini açıklayan Kocasert, ``Euro bölgesindeki daralma, üzerimizdeki kur baskısı ve enflasyona rağmen büyümeyi gerçekleştirdik. Rekabetçiliğimizi sürdürebilmemiz için rehavete kapılmadan doğru adımların atılması gerekiyor. İkinci baharını yaşayan sektör için sürdürülebilir rekabet iklimi şart'' diye konuştu.

ÇİN, SON NOKTAYA GELDİ

Kocasert, Çin başta olmak üzere Uzakdoğu ülkelerinin ucuz işgücünün sağladığı avantajlarda son noktaya geldiğini ifade ederek, ``Bu ülkelerin iç pazarı ciddi bir tüketici haline geldi. Son 10 yılda iki haneli büyüme kaydeden bir ülkenin vatandaşlarının refah seviyesinde de, asgari ücrette de artış var. İç piyasada canlanma var. Uzakdoğuda da belli bir nüfus var ki, Made In Chına etiketli ürün almak istemiyor. Üzerinde Made In Turkey yazan dünya markalarını tercih ediyorlar. Çin ürünlerine hiçbir talep gelmemesi üzerine markalar Türkiye´ye geri dönüp, üretimlerini Türkiye´de devam ettiriyor. Bizden yana esen bu rüzgarın ekonomik kazanca dönüşmesi için Made In Turkey algısını güçlendirecek projeleri hayata geçirmemiz gerekiyor'' dedi.

REKABETİN ARTIRILMASI

Tekstil ve hazır giyim sektörü olarak Türkiye dışında yatırım yapmak istemediklerini belirten Kocasert, ``Bunun için de rekabetçiliğin arttırılmasını istiyoruz. Sürdürülebilir rekabetin sağlanması için gerekli alt yapının oluşturularak diğer ülkelerle rekabeti sağlayacak düzenlemeler yapılmasını istiyoruz. Biz pamukta ve dolayısıyla iplikte yaşanan fiyat artışını avantaj haline getirebiliriz. Özellikle Denizli için önemli olan dünyanın en büyük ev tekstili fuarı Heimteks Fuarı öncesi firmalarımız ortak bir fiyat stratejisi ortaya koyabilirlerse, büyük bir avantaj ve fırsat yakalarız. Kriz öncesi 2008 rakamlarını yakalayan ilk sektörlerden biri de hazır giyim ve tekstil sektörü olarak bundan gurur duyuyoruz'' dedi.

DİĞER KATILIMCILAR

İstanbul Hazırgiyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği Başkanı Hikmet Tanrıverd de, birlik ve beraberlik içerisinde çalışmalarını sürdürdüklerini kaydederek, ``Türkiye´de tekstil ve hazır giyim sektörü hala birinci sektör. İhracat içerisinde, diğer sektörlerle aramızda fark var. 24 milyar dolarlık bir ihracatımız var. Hep birlikte bu ihracatı daha yukarıya taşımalıyız. Bu konuda büyük hedefler koyduk'' dedi.

TİM Başkan Vekili ve Hazır Giyim Sektör Kurulu Başkanı Ahmet Akbalık ise, şu andaki konjektörün tamamen kendilerine dönmüş durumda olduğunu dile getirerek, ``Avrupa´daki alıcıların Uzakdoğu´dan kaçıp Türkiye'ye gelmeleri bizim için büyük avantaj. Bunu sinerjiye çevirebilirsek, bundan sonraki 5-10 yıl içerisinde bu hepimiz adına ciddi manada bu sektörün önemini ve büyüklüğünü ortaya koyacaktır'' dedi.

İstanbul Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği Başkanı İsmail Gülle, Türkiye´deki bu olumlu tabloya herkesin sahip çıkması gerektiğini belirterek, ``Sektör üzerindeki bu negatif enerjinin kaldırılması ve sektöre desteğin bundan sonra verilmesi gerekir. Türkiye şu anda çok popüler. İnanıyorum ki aynı performansı gösterecek olsak bile, önümüzdeki yıl ihracatımız yüzde 20 daha artacak. Hammadde artışları fiyatlara yansıyacak, aynı malı daha yüksek satma imkanı yakalayacağız. Bunun üzerine bir de yüzde 15´lik artış yakaladığımız zaman 25-26 milyar dolarlık ihracatın tablosunu görebiliriz. Bu da bu sektörün hala büyük enerjisi olduğunu gösteriyor'' dedi.

Copyright © 2024 FashionNetwork.com All rights reserved.